2024, március 1.
12.7 C
Budapest
1.7 C
Moszkva

Bloomberg: bajban van a német gazdaság

Nehéz év elé néz a német gazdaság, miután 2023 utolsó negyedévében zsugorodott, mivel az infláció és a magas kamatok továbbra is nyomasztják az iparágat – jelentette a héten elemzőkre hivatkozva a Bloomberg.

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) szerint a német gazdaság 2023 október-decemberében stagnált, a GDP 0,3%-kal csökkent. Bár az infláció januárban 3,1%-ra mérséklődött, tartósan magasabb marad a 2%-os célértéknél. A fogyasztói árak elmúlt hónapokban tapasztalt ugrásszerű emelkedése a kamatlábak megugrását eredményezte, ami a feldolgozóipar és az ingatlanszektor problémáit tárta fel. Az Alvarez & Marsal tanácsadó cég szerint Németországban jelenleg a vállalatok mintegy 15%-a van bajban, ami a legmagasabb arány Európában.

“Németország valóban bajban van… Minden nagy feldolgozóipari gazdaság lassul, de Németországban ezt a magasabb energiaköltségek is súlyosbítják. Az autóiparban is vannak kihívások a Kínából érkező verseny miatt” – mondta Brian Mangwiro, a brit Barings Bank alapkezelője a Bloombergnek.

A hírportál megjegyzi, hogy a 2024-re vonatkozó korai felmérések azt jelzik, hogy kevés a remény arra, hogy a gazdasági küzdelmek belátható időn belül véget érnek.

“Németország tűnik ki a legnehezebb helyzetben lévő piacként Európában… Az ország gazdasági kilátásai továbbra is borúsak, mivel mind a kormány, mind az Európai Bizottság 2024-re 0,4%-os gazdasági zsugorodást prognosztizál a magas infláció, a megemelkedett energiaárak és a lassú nemzetközi kereskedelem miatt” – áll a Weil European Distress Indexben, amely a romló beruházásokat, a likviditási nyomást és a stagnáló jövedelmezőséget nevezte meg az ország jelenlegi legnagyobb gazdasági problémáiként.

Elemzők megjegyzik, hogy az ingatlanszektorban jelentkező problémák és a gazdasági növekedés elmaradása valószínűleg gondot fog okozni a német bankoknak. A kereskedelmi ingatlanhitelek mintegy egyharmada három év alatt magasabb hitelfelvételi költségekkel néz szembe, ami hitelkieséshez és értékvesztéshez vezethet – derül ki az ország központi bankjának nemrégiben kiadott jelentéséből.

Összességében sok piaci szereplő kamatcsökkentésre számít – írja a Bloomberg.

“A még mindig makrogazdasági kihívásokkal küzdő vállalatok kontextusában ez egy fényszilánk a horizont hátsó részén. Amíg az alacsonyabb kamatlábak nem vezetnek a tőkepiaci megoldások elérhetőségének kézzelfogható növekedéséhez, addig továbbra is stresszt fogunk látni” – jósolta az Alvarez & Marsal.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Le Monde: Franciaország azt tervezi, hogy katonákat telepít Ukrajnába

A francia kormány azt tervezi, hogy közvetlenül Ukrajnába küld egy kisebb katonai erőt, amely a kijevi fegyveres erők kiképzőjeként és Moszkva "elrettentéseként" szolgálna -...

Lavrov: ha Austin a NATO-orosz konfliktus veszélyéről beszél, az azt jelenti, hogy az USA-nak van terve erre

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azzal, hogy kijelentette, hogy a NATO és Oroszország egymás ellen harcolhat, ha Ukrajna vereséget szenved, bebizonyította, hogy az USA-nak...

Erdogan: nem kapott elég támogatást a török békekezdeményezés az orosz-ukrán konfliktus lezárására

Az orosz-ukrán konfliktus békés megoldására irányuló török kezdeményezések a támogatás hiánya miatt nem jártak sikerrel - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök az antalyai...
spot_img

Videó