2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Bloomberg: az EU több orosz állampolgár elleni szankciók feloldását tervezi

Az Európai Unió orosz állampolgárokkal szembeni szankció feloldásáról tárgyal – jelentette a Bloomberg jól értesült forrásokra hivatkozva.

“Az EU tárgyalja a számos oroszokkal szemben bevezetett szankciók feloldását <…>, miután a blokk jogászai megállapították, hogy az intézkedéseket gyenge alapon vezették be” – írta a kiadvány.

Megjegyzik, hogy körülbelül 30 személy már bírósághoz fordult, hogy töröljék őket a szankciós listáról, míg körülbelül tíz másik személy közvetlenül az EU-tól kérte ezt.

Az Európai Bizottság jogi csoportja azonban arról tájékoztatta az uniós nagyköveteket, hogy a kérelmek egy része indokolt – az érintettek által szolgáltatott információk azt mutatják, hogy az ellenük felhozott indokok gyengék, régiek vagy tévesek voltak.

Az EU most egy újabb, hetedik oroszellenes szankciócsomagot készít elő. Várhatóan további mintegy 50 magánszemély és vállalat kerül majd be a csomagba. Az új korlátozások közé tartozik továbbá az orosz arany behozatalának tilalma is.

Országok, amelyek szankciókat vezettek be Oroszország ellen:

Miután Oroszország megkezdte az Ukrajna demilitarizálására és nácimentesítésére irányuló különleges katonai műveletét, a Nyugat fokozta a Moszkvára gyakorolt szankciós nyomást.

Néhány ország bejelentette az orosz vagyonok befagyasztását, és számos márka kivonult Oroszországból. Az EU már hat szankciócsomagot vezetett be, köztük az orosz szénre és kőolajra vonatkozó embargót. Ez azonban magának a Nyugatnak is problémákat okozott, mivel az infláció, valamint az élelmiszer- és benzinárak meredek emelkedését okozták.
A Kreml soha nem látott mértékű gazdasági háborúnak nevezte a lépést, és megtorlásul megtiltotta a külföldi befektetőknek, hogy pénzt vegyenek ki az orosz pénzügyi rendszerből, és a gázelszámolást rubelben kérte.

Ahogy Vlagyimir Putyin elnök rámutatott, az Oroszország megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat hosszú távú stratégiája, és a szankciók súlyos csapást mértek a világgazdaságra. Mindazonáltal meggyőződése, hogy a jelenlegi fejlemények véget vetnek a Nyugat globális dominanciájának mind a politikában, mind a gazdaságban.

A világ legszankcionáltabb országai:

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...