2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Bloomberg: az EU keresi a lehetőséget a befagyasztott orosz vagyon felhasználására

Az Európai Unió azt próbálja kideríteni, hogy lehetséges-e a tagállamok által befagyasztott orosz központi banki eszközöket Ukrajna finanszírozására felhasználni – jelentette csütörtökön a Bloomberg.

A megbeszélések még korai szakaszban vannak, és jogi szakértőket kértek fel, hogy vizsgálják meg a lehetőségeket – írta a hírügynökség az ügyet ismerő személyekre hivatkozva.

Az orosz központi bank tulajdonában lévő mintegy 300 milliárd dollárt az EU, az Egyesült Államok és szövetségeseik az Oroszország-ellenes szankciók részeként befagyasztották.

Bármilyen uniós intézkedés az Európában tartott eszközökkel foglalkozna csak – írja a Bloomberg, hozzátéve, hogy a kérdést az Egyesült Államokkal is felvetették.

Ursula: lefoglalni, nem befagyasztani

Múlt hónapban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy az EU el akarja kobozni az orosz vagyont, hogy azt Ukrajna újjáépítésére fordítsák, de elismerte, hogy egy ilyen lépés jogalapjának megteremtése nehézkes. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter májusban azt mondta, hogy az eszközök lefoglalása “jogilag nem megengedett dolog az Egyesült Államokban”.

Oroszország élesen bírálta a pénzeszközök befagyasztását, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig lényegében lopással vádolta a Nyugatot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...