2022, június 29.
25.6 C
Budapest
17.7 C
Moszkva

Bloomberg: több mint 1000%-al emelkedett a rubel-jüan elszámolású kereskedelem

Oroszország és Kína folytatja az amerikai dollár kiszorítását a kölcsönös kereskedelemből, mivel a rubel-jüan páros havi volumene a jelentések szerint az elmúlt három hónapban 1067%-kal, közel 4 milliárd dollárra emelkedett.

A Bloomberg számításai szerint májusban eddig mintegy 25,91 milliárd jüant, azaz 3,9 milliárd dollárt váltottak rubelre a moszkvai spotpiacon, ami tizenkétszeres növekedést jelent a februári volumenhez képest, amikor Oroszország elindította katonai hadműveletét Ukrajnában. A kiugrás egybeesik a rubel ötéves csúcsra emelkedésével a jüannal és az amerikai dollárral szemben.

Eközben a dollár-rubel páros volumene a jelentések szerint az elmúlt évtized legalacsonyabb szintjére esett vissza. A rubel március eleje és május vége között 118%-kal erősödött a zöldhasúval szemben, még akkor is, amikor a legtöbb kereskedő a tőkekontroll és a dollár kényszerértékesítés közepette elhagyta a dollár-rubel párost.

A jüan-rubel piac fő szereplői a vállalatok és a bankok, de egyre nagyobb az érdeklődés a lakossági befektetők részéről is” – mondta a Bloombergnek Jurij Popov, a Szberbank deviza- és árfolyam-stratégája.

“A moszkvai tőzsde azonnali piacán megugrott a forgalom. Ennek oka a szankciókkal kapcsolatos aggodalmak, valamint Oroszország és Kína azon szándéka, hogy ösztönözzék a nemzeti valuták használatát a kétoldalú kereskedelemben” – tette hozzá.

A nemzetközi márkák tömeges kivonulása a szankciók sújtotta országból a jelentések szerint arra kényszerítette az orosz vállalkozásokat, hogy a nyugati import helyett kínai árukhoz forduljanak. Eközben a kínai jüan éppen akkor kaphat új lendületet a nemzetközivé váláshoz, amikor a Washington és Peking közötti növekvő feszültségek lassítanák ezt a folyamatot.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS