2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Bloomberg: több mint 1000%-al emelkedett a rubel-jüan elszámolású kereskedelem

Oroszország és Kína folytatja az amerikai dollár kiszorítását a kölcsönös kereskedelemből, mivel a rubel-jüan páros havi volumene a jelentések szerint az elmúlt három hónapban 1067%-kal, közel 4 milliárd dollárra emelkedett.

A Bloomberg számításai szerint májusban eddig mintegy 25,91 milliárd jüant, azaz 3,9 milliárd dollárt váltottak rubelre a moszkvai spotpiacon, ami tizenkétszeres növekedést jelent a februári volumenhez képest, amikor Oroszország elindította katonai hadműveletét Ukrajnában. A kiugrás egybeesik a rubel ötéves csúcsra emelkedésével a jüannal és az amerikai dollárral szemben.

Eközben a dollár-rubel páros volumene a jelentések szerint az elmúlt évtized legalacsonyabb szintjére esett vissza. A rubel március eleje és május vége között 118%-kal erősödött a zöldhasúval szemben, még akkor is, amikor a legtöbb kereskedő a tőkekontroll és a dollár kényszerértékesítés közepette elhagyta a dollár-rubel párost.

A jüan-rubel piac fő szereplői a vállalatok és a bankok, de egyre nagyobb az érdeklődés a lakossági befektetők részéről is” – mondta a Bloombergnek Jurij Popov, a Szberbank deviza- és árfolyam-stratégája.

“A moszkvai tőzsde azonnali piacán megugrott a forgalom. Ennek oka a szankciókkal kapcsolatos aggodalmak, valamint Oroszország és Kína azon szándéka, hogy ösztönözzék a nemzeti valuták használatát a kétoldalú kereskedelemben” – tette hozzá.

A nemzetközi márkák tömeges kivonulása a szankciók sújtotta országból a jelentések szerint arra kényszerítette az orosz vállalkozásokat, hogy a nyugati import helyett kínai árukhoz forduljanak. Eközben a kínai jüan éppen akkor kaphat új lendületet a nemzetközivé váláshoz, amikor a Washington és Peking közötti növekvő feszültségek lassítanák ezt a folyamatot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...