2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Blinken: Washingtonnak kell az új világrend élére állnia, amely leküzdi az Oroszországból és Kínából érkező fenyegetéseket

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt állította, hogy a világ egy új diplomáciai rendre áll át, amelyben Washingtonnak kell az élen járnia az Oroszországból és Kínából érkező növekvő fenyegetések leküzdésében, szövetségeseivel együttműködve, hogy bizalmat építsen azon nemzetek között, amelyek számára a régi rendszer kudarcot vallott.

“Egy korszak véget ér, egy új korszak kezdődik, és a most meghozott döntések évtizedekre meghatározzák a jövőt”mondta Blinken szerdán a washingtoni John Hopkins Egyetemen tartott beszédében.

Szerinte a “hidegháború utáni rend” véget ért, mivel “a viszonylagos geopolitikai stabilitás évtizedei átadták a helyüket a tekintélyelvű hatalmakkal folytatott fokozódó versenynek”.

Nevezetesen, ezeket a hatalmakat Oroszország és Kína vezeti – mondta Blinken, hozzátéve, hogy “Oroszország ukrajnai agressziós háborúja a legközvetlenebb, a legégetőbb fenyegetés a nemzetközi rendre”. Állítása szerint Kína jelenti a legnagyobb hosszú távú kihívást, mert a nemzetközi rend átalakítására törekszik, és ehhez gazdasági, diplomáciai, katonai és technológiai hatalmat fejleszt.

“Peking és Moszkva határok nélküli partnerségükkel együtt dolgoznak azon, hogy a világot biztonságossá tegyék az autokrácia számára” – érvelt Blinken. Azt állította, hogy Oroszország és Kína a fennálló rendet “nyugati kényszerítésnek” állítja be, de ez a rendszer egyetemes értékekben van rögzítve és azokat a nemzetközi jogba foglalták. Ironikus módon azzal is vádolta a két riválisát, hogy azt hiszik, hogy a nagy országok “diktálhatják a döntéseiket másoknak”, és ez a vád egyre gyakrabban éri Washingtont.

“Amikor a világ Pekingei és Moszkvái megpróbálják átírni – vagy lerombolni – a multilaterális rendszer pilléreit, amikor hamisan azt állítják, hogy a rend csupán azért létezik, hogy a Nyugat érdekeit érvényesítse a többiek kárára, akkor nemzetek és emberek egyre növekvő globális kórusa fog felállni, hogy azt mondja: “Nem, a rendszer, amelyet meg akarnak változtatni, a mi rendszerünk. A mi érdekeinket szolgálja” – állította Blinken.

Blinken felvetette, hogy az USA az erő pozíciójából fog vezetni, főként alázatossága miatt. Hozzátette: “Tudjuk, hogy számos olyan ország és állampolgár bizalmát kell majd elnyernünk, akik számára a régi rend számos ígéretét nem tudta teljesíteni”.

Blinken szerint a szövetségek kulcsfontosságúak lesznek Washington sikeréhez. Azt állította, hogy alig néhány évvel azután, hogy a NATO képességeit és jelentőségét nyíltan megkérdőjelezték, a nyugati katonai blokk “nagyobb, erősebb és egységesebb lett, mint valaha”.

Az orosz-ukrán konfliktus bebizonyította, hogy “a nemzetközi rend elleni támadás bárhol, mindenhol árt az embereknek” – mondta Blinken. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok célja, hogy Ukrajna legyőzze Oroszországot, és “élénk és virágzó demokráciaként” kerüljön ki a konfliktusból.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó