2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Blinken: nem látunk arra utaló jelet, hogy Oroszország nukleáris fegyvert tervez bevetni

Az Egyesült Államok nem látja jelét annak, hogy Oroszország nukleáris arzenáljának használatára készülne – mondta Antony Blinken külügyminiszter. Kijelentése azután hangzott el, hogy Moszkva nyilvánosságra hozta, hogy a szomszédos Belaruszba telepítette az első taktikai nukleáris robbanófejeket.

“Nincs okunk arra, hogy kiigazítsuk saját nukleáris tartásunkat” – mondta Blinken pénteken újságíróknak.

“Nem látjuk semmi jelét annak, hogy Oroszország atomfegyver bevetésére készülne”.

A vezető amerikai diplomata azzal vádolta meg Alekszandr Lukasenko belarusz elnököt, hogy “felelőtlen, provokatív döntéseket hozott”, amikor megengedte Oroszországnak, hogy atomfegyvereket állomásoztasson országa területén.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) bejelentette, hogy az első kis hatóerejű robbanófejek megérkeztek Belaruszba, amely védelmi paktumot kötött Oroszországgal. Lukasenko korábban azt mondta, hogy azért kérte a telepítést, hogy megerősítse országa biztonságát a NATO-val szemben.

Az Oroszország és a Nyugat közötti jelenlegi patthelyzet nyomán a szakértői és politikai körökben egyre gyakrabban beszélnek a nukleáris háború kitörésének kockázatáról.

Szergej Karaganov, neves külügyi elemző és Putyin korábbi tanácsadója a héten nagy port kavart, amikor egy véleménycikkben azt javasolta, hogy Oroszország csökkentse a nukleáris fegyverek használatának mértékét, és fontolja meg a megelőző csapást meg nem nevezett nyugati országok ellen.

A pétervári fórumon Putyin azt mondta, hogy jelenleg “nincs szükség” arra, hogy Oroszország taktikai nukleáris fegyvereket használjon. Megismételte, hogy Moszkva csak akkor vetné be stratégiai arzenálját, ha egzisztenciális fenyegetéssel nézne szembe.

Vlagyimir Putyin beszéde a Szentpétervár Nemzetközi Gazdasági Fórum plenáris ülésén

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó