2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Bidennel tárgyalt Zelenszij és fegyverek mellett nagyobb nyomást követelt Moszkvára

Volodmir Zelenszkij ukrán elnök a Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetése után nagyobb nyomást követelt Moszkvára. Az ukrán vezető szerint további nehézfegyver-szállításokról beszéltek.

“Megvitattuk az ellenségeskedések menetét és az Oroszországban zajló folyamatokat” – mondta Zelenszkij vasárnap este.

“A világnak nyomást kell gyakorolnia Oroszországra, amíg a nemzetközi rend helyre nem áll”.

Zelenszkij hozzátette, hogy ő és Biden megvitatták “a védelmi együttműködés további bővítését, különös tekintettel a nagy hatótávolságú fegyverekre”. Az ukrán elnök később egy videóüzenetben hozzátette, hogy Kijev tüzérségének és többszörös rakétaindítóinak “megerősítése” is napirenden volt.

A Fehér Ház rövid közleményt adott ki, amelyben az áll, hogy Biden “megerősítette az Egyesült Államok rendíthetetlen támogatását, többek között a folyamatos biztonsági, gazdasági és humanitárius segítségnyújtás révén”.

A beszélgetésre két héttel a litvániai NATO-csúcstalálkozó előtt került sor, ahol az Egyesült Államok vezette blokk tagjai a Kijevnek nyújtandó további összehangolt támogatásra fognak összpontosítani. Ukrajna állítólag nagy reményeket fűz a vilniusi találkozóhoz, és arra számít, hogy a NATO-tagsághoz vezető útitervet kap. Az Egyesült Államok azonban több jelentés szerint is ellenzi, hogy konkrét útvonalat adjon Kijevnek a szövetséghez való csatlakozáshoz.

“A vilniusi pozitív döntések Ukrajna számára az egyetlen lehetséges pozitív döntések közös biztonságunk, Európa és a szövetség egésze számára” – mondta Zelenszkij vasárnap.

Ukrajna idén tavasszal telepített amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, és az ebben a hónapban indított ellentámadása során több német gyártmányú Leopard 2 harckocsit és az Egyesült Államok által szállított Bradley gyalogsági harcjárművet veszített el.

Moszkva többször figyelmeztetett arra, hogy a nyugati fegyverek szállítása a NATO-tagokat de facto a konfliktus közvetlen résztvevőivé teszi. Vlagyimir Putyin elnök a múlt héten azt mondta, hogy az amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépeket megsemmisítik, ha a nyugati országok Ukrajnába küldik őket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó