2023, szeptember 29.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Biden nagy hibának nevezte, hogy Oroszország felfüggesztette részvételét az Új START megállapodásban

Joe Biden amerikai elnök szerdán helytelenítette Moszkva azon döntését, hogy felfüggeszti a két atomhatalom között fennmaradt utolsó nukleáris fegyverzetellenőrzési szerződést. Vlagyimir Putyin orosz elnök előző nap a törvényhozók előtt tartott beszédében azt mondta, hogy a lépés válasz a Nyugat elfogadhatatlan és cinikus lépéseire.

Biden éppen egy varsói fotózással zárta ukrajnai és lengyelországi látogatását, amikor az egyik riporter a szerződéssel kapcsolatos kérdést kiabált.

“Nincs időm” – mondta először az amerikai elnök. Majd kis szünetet tartva azt mondta: “nagy hiba”.

A stratégiai fegyverzetcsökkentési szerződést, amelyet az Egyesült Államokban “Új START-nak”, Oroszországban pedig “SZNV-III” néven ismernek, eredetileg 2010-ben írták alá.

Biden első hivatali hetében beleegyezett, hogy 2026-ig meghosszabbítsák. Az USA korábban kilépett az INF- és a Nyitott Égbolt szerződésből, így az Új START maradt az utolsó fegyverzetellenőrzési megállapodás.

Putyin kedden az orosz törvényhozásban tartott beszédében azt mondta, hogy Oroszország felfüggeszti tagságát az Új START megállapodásban, de nem lép ki a szerződésből. Azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy megpróbálja átformálni a nemzetközi rendet, hogy az kizárólag a saját igényeinek és önző érdekeinek megfeleljen, és azt követeli, hogy Moszkva tartsa be az olyan szerződéseket, mint az Új START, miközben ők azt tesznek, amit akarnak, a nyugati vezetők pedig nyilvánosan nyilatkoznak arról, hogy stratégiai vereséget okoznak Oroszországnak.

“Ez vagy a képmutatás és a cinizmus, vagy a hülyeség csúcsa, de nem idióták. Nem hülyék” – mondta az orosz elnök.

Putyin rámutatott, hogy a NATO – amely nem is részese az Új START-szerződésnek – “abszurd” követeléseket fogalmazott meg az orosz nukleáris elrettentő erő ellenőrzésére, miközben az Egyesült Államok vezette blokk nyíltan segíti Ukrajnát abban, hogy dróntámadásokat hajtson végre az atomfegyvereknek otthont adó stratégiai légi bázisok ellen.

Mielőtt Moszkva visszatérhetne az asztalhoz, Putyin szerint világos képet kell kapnia a NATO nukleáris arzenáljáról – beleértve az Egyesült Királyságot és Franciaországot, amelyek szívesen csatlakoznának a szerződéshez.

“Jöjjenek a fedélzetre, nem bánjuk. Csak próbáljatok meg ezúttal nem hazudni mindenkinek, és ne a béke és az enyhülés bajnokainak mutassátok magatokat. Mi ismerjük az igazságot” – mondta az orosz elnök.

2022 augusztusában Moszkva felfüggesztette az Új Kezdet ellenőrzési rendszert, mondván, hogy az amerikai szankciók megakadályozták az orosz ellenőröket abban, hogy elvégezzék a munkájukat, és ezzel Washington tisztességtelen előnyhöz jutott.

Az ellenőrzések folytatásáról szóló, november végére Egyiptomba tervezett technikai tárgyalásokat határozatlan időre elhalasztották. Oroszország szerint nincs értelme tárgyalni az Egyesült Államokkal, miközben Washington több milliárd dollár értékű fegyvert küld Ukrajnának.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó