2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Biden: izraeli stílusú biztonsági megállapodást ajánlunk Ukrajnának a NATO-tagság helyett

Az Egyesült Államok hajlandó felajánlani Kijevnek a NATO-tagság helyett egyfajta, jelenleg Izraelnek kínált biztonsági megállapodást – mondta Joe Biden elnök a CNN-nek adott, pénteken előzetesben közölt interjúban.

“Nem hiszem, hogy készen áll a NATO-tagságra” – mondta Biden Ukrajnáról. “Nem hiszem, hogy a NATO-ban egyetértés van arról, hogy Ukrajnát be kell-e venni a NATO-családba most, ebben a pillanatban, egy háború közepén”.

A tagság az Egyesült Államok vezette katonai blokkban az egész terület megvédésének kötelezettségét jelenti, így ha háború folyik, akkor mindannyian háborúban vagyunk.

Háborúban állnánk Oroszországgal, ha ez lenne a helyzet – mondta Biden a CNN Fareed Zakariának.

Ukrajna a litvániai Vilniusban tartandó közelgő csúcstalálkozón meghívást követelt a NATO-tól, vagy legalábbis annak bejelentését, hogy mikorra állhat készen arra, hogy meghívják a NATO-ba.

A nyolcvanéves amerikai elnök szerint korai lenne már most szavazásra szólítani, és a NATO-t “egy folyamatnak” nevezte, amely időbe telik, és olyan reformokat foglal magában, mint a demokratizálódás. Az Egyesült Államoknak racionális utat kell bemutatnia Ukrajna számára a tagságra való jogosultsághoz – mondta Biden.

“És az egyik dolog, amit jeleztem, hogy az Egyesült Államok készen állna arra, hogy amíg a folyamat tart, és ez eltart egy ideig, biztonságot nyújtson, mint amit mi nyújtunk Izraelnek: biztosítjuk a szükséges fegyvereket, a védekezéshez szükséges képességet” – mondta Biden, hozzátéve:

“Ha lesz megállapodás, ha lesz tűzszünet, ha lesz békemegállapodás”.

Nem volt világos, hogy mit értett ez alatt, mivel Kijev elutasított minden lehetőséget a “befagyasztott konfliktusról” vagy tűzszünetről, az Egyesült Államok ígéretet tett arra, hogy nem tárgyal Ukrajnáról az ukránok nélkül, Oroszország pedig azt mondta, hogy nem fog tárgyalni Volodimir Zelenszkij elnökkel, csak a nyugati irányítóival.

Az “izraeli modellről” először a múlt hónapban tett említést a New York Times, amely azt úgy írta le, mint egy időben korlátozott kötelezettségvállalást a nyugati fegyverek Ukrajnába irányuló áramlásának fenntartására. Az Egyesült Államok és szövetségesei csak 2022-ben több mint 100 milliárd dollár értékben szállítottak Kijevnek fegyvereket, lőszert és felszerelést.

Biden az interjúban azt mondta, hogy számára prioritás “a NATO egyben tartása”, mert az ő és az amerikai hírszerző közösség értékelése szerint a blokk felbomlása Oroszország egyik politikai célja. Azt is elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a két évvel ezelőtti genfi csúcstalálkozón amerikai kötelezettségvállalást kért arra, hogy Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz, de Biden ezt a blokk “nyitott ajtók politikájára” hivatkozva elutasította.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó