2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Biden: az amerikai népnek és a világnak meg kell fizetnie az árát, hogy Ukrajna mellé állt

Washington tisztában volt azzal, hogy az Oroszország elleni szankcióknak következményei lesznek az Egyesült Államokra nézve, ami az energiaárak emelkedését okozza – mondta Joe Biden elnök szerdán.

A Fehér Házban tartott beszédében Biden Oroszországot tette felelőssé az amerikai üzemanyagárak emelkedéséért, és azt mondta, hogy az amerikai népnek és a világ többi részének is meg kell fizetnie az árát annak, hogy Ukrajna mellé állt.

“Elvágtuk az orosz olaj bejutását az Egyesült Államokba, és európai partnereink is ugyanezt tették, tudván, hogy magasabb üzemanyagárakat fogunk látni” – mondta, hozzátéve, hogy az amerikai kongresszus szinte egyhangúlag támogatta az olajtilalmat, “jól ismerve annak költségeit”.

A benzin ára az Egyesült Államokban jelenleg gallononként 5 dollár közelében mozog, szemben az egy évvel ezelőtti nagyjából 3 dollárral. Biden szerint az amerikai kormány mindent megtesz, amit csak tud, “hogy csökkentse ezt a fájdalmat a kutaknál”.

Az elnök javasolta a 18 centes szövetségi benzinadó felfüggesztését a következő három hónapra, és felszólította az államokat, hogy szüntessék meg saját üzemanyagadójukat. Biden emellett sürgette az olajfinomító vállalatokat, hogy növeljék kapacitásukat.

Az üzemanyagárak télen kezdtek emelkedni az Egyesült Államokban a globális olajárak megugrása közepette, mivel a koronavírus okozta korlátozások feloldása miatt megugrott a kereslet. Az Oroszország elleni szankciók tovább növelték a problémát, miután a nyugati országok elkezdték kerülni az orosz olajat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...