2023, december 6.
2.6 C
Budapest
-9.9 C
Moszkva

Beoltatta magát a moszkvai polgármester és az orosz védelmi miniszter

Beadatta magának Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a koronavírus-fertőzés elleni, Szputnyik V nevű új orosz vakcinát, miközben Moszkvában felkészültek az oltóanyag tesztelésének harmadik szakaszára.

Szobjanyin erről maga tett nyilvános bejelentést Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken megtartott online munkatalálkozóján. Döntését azzal indokolta, hogy másképp nem tudná meggyőzni a védőoltás biztonságosságáról az oroszoknak azt a felét, amely a közvélemény-kutatások szerint nem bízik a hazai vakcinában.

Sojgu a Független Államok Közössége, a Sanghaji Együttműködési Szervezet, valamint Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete védelmi minisztereinek moszkvai tanácskozásán, az orosz oltóanyag prezentációján árulta el, hogy már őt is beoltották.

Az orosz vezetők közül Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter szeptember 2-án, Marat Husznullin miniszterelnök-helyettes pedig augusztus 20-án adatta be magának a feltételesen augusztus 11-én bejegyzett védőoltást. A vakcinát Vlagyimir Putyin egyik lánya is kipróbáltatta magán.

Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes pénteken közölte, hogy az orosz főváros 2., 62. és 220. poliklinikája megkapta a vakcina tesztelésének “posztregisztrációs” (harmadik) fázisához szükséges oltóanyagot, és készen áll annak jövő heti startjára. Ebben a szakaszban 40 ezer felnőttkorú, de 60 év alatti, orosz állampolgárságú, moszkvai egészségbiztosítással és két negatív Covid-19-teszteredménnyel rendelkező önkéntes vesz majd részt. A nők esetében feltétel még a negatív terhességvizsgálat is, a férfiakéban pedig az, hogy az elkövetkező három hónapban ne tervezzenek gyereket nemzeni.

Az oltóanyag biztonságosságát, immunogenitását és hatékonyságát vizsgáló tesztelési szakasz, amelyre a moszkvai önkormányzat honlapján továbbra is lehet jelentkezni, 180 napig tart, de nem kizárt, hogy egy további félévre meghosszabbítják. Eredményei alapján a vakcina megkaphatja majd a végleges regisztrációt, és kiterjeszthetik az oltási engedélyt a lakosság más csoportjaira, így a 60 év feletti korosztályokra is.

Gyenyisz Logunov, a vakcinát kifejlesztő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet igazgatóhelyettese a Rosszija 24 televíziónak azt mondta, hogy az intézet a tervek szerint szeptember 11-12-én kaphatja meg az engedélyt a vakcina polgári forgalmazására. Ezután megkezdődhet a veszélyeztetett lakossági csoportok – orvosok, pedagógusok – önkéntes alapú, tömeges oltása.

Orosz hírügynökségek szerint a The Lancet című orvosi folyóirat publikálta a Szputnyik V tesztelése első és második szakaszának eredményeit. A közlés értelmében a beoltott személyekben mintegy másfészer annyi antitest alakul ki, mint azokban, akik átestek a Covid-19 betegségen. Ez a tájékoztatás szerint jobb eredmény, mint amit a brit AstraZeneca gyógyszergyár ért el, amelynek esetében a gyógyult betegek és a beoltottak esetében az antitestszám hozzávetőlegesen azonos.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kocsis Máté: ellenezzük, hogy Ukrajna megkezdje az uniós csatlakozási tárgyalásokat

A kormánypártok ellenzik, hogy Ukrajna megkezdje az uniós csatlakozási tárgyalásokat, ezért a Fidesz és a KDNP ezzel összefüggésben határozati javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé...

Pistorius: Ukrajna nem Németország szövetségese

Németország mindent megtesz annak érdekében, hogy Ukrajnának a szükséges katonai segítséget biztosítsa - jelentette ki Boris Pistorius német védelmi miniszter. Emlékeztetett azonban arra, hogy...

Jermak: a folyamatos amerikai támogatás nélkül elveszíthetjük a háborút

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán...
spot_img

Videó