2022, október 3.
13.3 C
Budapest
13.2 C
Moszkva
Array

Belgrád nem kér az unió véleményéből

Belgrádnak senki sem parancsolhatja meg, hogy szétrombolja jó kapcsolatait Moszkvával – jelentette ki a szerb miniszterelnök, s közölte azt is, hogy nem vezetnek be szankciókat Oroszországgal szemben. A kormányfő egyébként az Európai Unió neheztelése ellenére meghívta az orosz elnököt a Belgrád „felszabadításának” hetvenedik évfordulója alkalmából szervezett csütörtöki ünnepségre, amelyen Vlagyimir Putyin beszédet is mond.

 

 

“Oroszország” – ez olvasható egy belgrádi ház falán. A graffitit az orosz elnök látogatásának hírére készítették el a szerbek. Szent András-zászló lóg egy ház falán, ez felkelők jelképe a kelet-ukrajnai harcokban.

Újvidéken tavaly nyitották meg a Putyin kávézót. A falakat az orosz elnök képei díszítik. „Ha megkérik a szerbeket, hogy válasszanak az unió és Oroszország közül, biztos, hogy 65 százalék Oroszország mellett szavazna az unió ellenében. A politikusaink rosszul képviselik az akaratunkat, és elvesztegetik az időt” – mondja Radivoj Miljanic, a kávézó tulajdonosa.

Vlagyimir Putyint a szerb miniszterelnök meghívta a Belgrád felszabadításának hetvenedik évfordulójára rendezett csütörtöki katonai parádéra. Szerbia a nyolcvanas évek közepén tartott utoljára katonai felvonulást. A látogatást az unió ellenzi, de a kormány nem kér az EU véleményéből.

„Belgrád felszabadulásának hetvenedik évfordulója nagyon fontos esemény. Nem szégyelljük a vendégeinket, jó kapcsolatot szeretnénk Oroszországgal. Megmondom Putyin úrnak, hogy Szerbia jó úton halad Európa felé” – nyilatkozta Aleksandar Vucic kormányfő.

A szerb kormány az uniós szankciókkal sem ért egyet, Vucic kijelentette, hogy nem vezet be büntető intézkedéseket Oroszországgal szemben, ugyanis senki sem parancsolhatja meg Belgrádnak, hogy szétrombolja jó kapcsolatait Moszkvával.

„Amikor az unió bejelentette a fokozott biztonsági szankciókat Oroszországgal szemben, Szerbia bejelentette, hogy szorosabbra fűzi viszonyát katonai együttműködés és hadieszközök exportja terén. Emellett pedig közös hadgyakorlat is lesz Szerbiában magas rangú orosz méltóságok részvételével” – mondta Jelena Milic, az Euroatlanti Tudományok Központjának elemzője.

A csütörtöki belgrádi ünnepségen a tervek szerint Vlagyimir Putyin is beszédet mond.

 

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...

A Star Wars filmek sztárja drónflottát kér a világtól Ukrajnának és pénzt gyűjt Zelenszkijnek

Mark Hamill, a Star Wars filmekből ismert színész arra kérte a világot, hogy segítsenek Ukrajnának nagyobb drónflotta beszerzésében az Oroszországgal fennálló konfliktusban. "Ukrajnának drónokra van...

Kissinger: nem lenne bölcs dolog felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Nem volt bölcs Washington azon kísérlete, hogy a Szovjetunió összeomlása után Ukrajnát a NATO-ba integrálja - jelentette ki pénteken Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. A...