2023, november 29.
-0.7 C
Budapest
-2.2 C
Moszkva

Belgrád bombázására szólította fel a NATO-szövetséget egy osztrák közgazdász

Gunther Fehlinger osztrák közgazdász és közösségi médiaszemélyiség, aki magát a NATO bővítési bizottság európai alapítójának jellemzi, felszólította a NATO-erőket, hogy “bombázzák le Belgrádot most”, miután a koszovói biztonságiak halálos lövöldözésbe keveredtek ismeretlen támadókkal a szerb határ közelében.

A koszovói rendőrség vasárnap közölte, hogy a Banjska falu egyik kolostoránál lezajlott tűzharc során három férfit megöltek, hat másikat pedig letartóztattak. A fegyveresek a rendőrség szerint a kora reggeli órákban érkeztek a faluba, és jelöletlen teherautókkal blokád alá vettek egy hidat, majd legalább két rendőrre rálőttek, akik közül az egyik belehalt sérüléseibe.

Fehlinger, aki a közösségi médiában magát “a NATO-bővítéssel foglalkozó európai bizottság alapítójaként jellemzi [Koszovó, Ukrajna, Örményország, Ausztria, [és] Moldova számára]”, Belgrádot és Moszkvát vádolta az incidens megrendezésével.

“[A] szerb háború Koszovó ellen Banjskában kezdődött” – írta az X-en (korábban Twitter). “Ahogy egész évben figyelmeztettem, Oroszország és Szerbia [egy] déli frontot akar – most már ott van!”.

“Felszólítom [a] NATO-t, hogy azonnal készítse elő a Szerbia elleni beavatkozást” – folytatta, majd befejezésül: “Bombázzátok Belgrádot most!”


Fehlinger jól ismert az interneten az ilyen kijelentéseiről, többek között arról, hogy egész nemzetek szétverésére szólít fel, amelyek ellenzik a NATO bővítését vagy továbbra is kereskednek Oroszországgal. Bár képzett közgazdász, és több, az EU és a NATO bővítését támogató szervezetnél is dolgozott, sok kritikusa trollnak és provokátornak tartja.

Fehlinger értékelését a banjskai helyzetről Albin Kurti koszovói miniszterelnök is osztotta. “Nem egyszerű koszovói szerb állampolgárok, hanem a szerb állam által támogatott csapatok követik el ezeket a terrortámadásokat” – írta Kurti a közösségi médiában, azt állítva, hogy a támadók állítólag “politikai, pénzügyi és logisztikai támogatást élveztek a hivatalos Belgrádtól”.

Aleksandar Vučić szerb elnök tagadta, hogy Belgrád bármilyen szerepet játszott volna az incidensben. Vucic vasárnap este azt mondta, hogy helyi szerbek állították fel a barikádot, és a koszovói erők támadtak rájuk.

Az oszmán uralom évszázadai, az albánok által vezetett pogromok a második világháború alatt, valamint a NATO 1999-ben Szerbia ellen indított légi háborúja miatt a szerbek kisebbségbe kerültek Koszovóban, annak ellenére, hogy a tartományban találhatók a legkorábbi ismert szerb vallási helyek. Vučić és a koszovói szerb vezetők hónapok óta figyelmeztetnek arra, hogy Kurti ki akarja űzni a megmaradt szerbeket a tartományból, és a helyi szerbek gyakran barikádokat emelnek, hogy megakadályozzák Kurti erőinek rajtaütéseit.

Vučić vasárnap hasonló figyelmeztetést adott ki, kijelentve, hogy Kurti “háborúba akar belerángatni minket a NATO-val”. A NATO által megszállt tartomány “soha nem fogja elnyerni függetlenségét Szerbiától, bármennyire is próbálkoznak a külföldi elemek” – tette hozzá Vučić.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó