2023, március 22.
13.5 C
Budapest
3.8 C
Moszkva

Belgium nem támogatja az orosz gyémántokra vonatkozó uniós szankciókat

Belgium soha nem fogja támogatni az Európai Unióba irányuló orosz gyémántimport tilalmát – jelentette ki pénteken Alexander De Croo miniszterelnök, hozzátéve, hogy az ilyen jellegű intézkedések csak akkor lennének hatékonyak, ha globálisan vezetnék be őket.

Az EU az Oroszországgal szembeni szankciók tizedik körén dolgozik Moszkva ukrajnai katonai művelete miatt. Lengyelország és a balti országok azt szorgalmazzák, hogy az orosz gyémántokat tiltsák ki az unió piacáról, valamint más intézkedéseket is hoztak, például több bankot zárjanak ki a SWIFT fizetési rendszerből, és korlátozzák az atomenergetikai együttműködést.

“Nem támogatjuk a gyémántellátás betiltását” – mondta De Croo újságíróknak, amikor a javasolt embargóról kérdezték.

De Croo elmondta, hogy az Ukrajnával kapcsolatos szankciók bevezetése óta 80%-kal csökkent az orosz gyémántok Belgiumba irányuló szállítási volumene, de kiemelte, hogy a drágakövek orosz exportja összességében nem csökkent.

“Az [ilyen] lépéseket csakis globális szinten kellene megtenni. A gyémántok eredetének nyomon követésére szolgáló rendszert kell létrehozni, hogy a szankciók valóban hatékonyak legyenek. Ellenkező esetben a gyémántok továbbra is megtalálják az utat a piacra” – mondta a miniszterelnök.

Októberben az EU-tagállamok a nyolcadik szankciócsomag részeként az Alrosa orosz bányászati óriáscég importtilalmáról tárgyaltak. A drágakőbányász vállalat azonban lekerült a 29 magánszemélyt és hét jogi személyt tartalmazó végleges listáról.

A jelentések szerint a fordulatra azután került sor, hogy Belgium megakadályozta az embargót, mivel Antwerpenben található a világ legnagyobb gyémántkereskedelmi központja, és arra figyelmeztetett, hogy a lépés több ezer munkahelyet veszélyeztet a városban.

A hivatalos belga statisztikák szerint az ország 2022 második negyedévében még 676 millió euró (734 millió dollár) értékben importált orosz gyémántot, ami aztán a szeptember végéig tartó három hónapban 154 millió euróra (167 millió dollár) csökkent.

Az Alrosa, a világ legnagyobb gyémánttermelője, amely 30%-os globális piaci részesedéssel rendelkezik, felkerült az amerikai szankciós listára. Washington megtiltotta az orosz nyersgyémántok behozatalát, de továbbra is importál drágaköveket, ha azokat más országokban jelentősen átalakították.

A belga hatóságok állítólag aggódnak amiatt, hogy az indiai és az Egyesült Arab Emírségekbeli gyémántkereskedelmi központok miatt elveszítik a piacukat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...
spot_img

Videó