2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

Belarusz felkészült az orosz atomfegyverek bevetésére – Lukasenko

Belarusz befejezte egyes katonai repülőgépeinek felkészítését orosz atomfegyverek esetleges bevetésére – jelentette ki pénteken Alekszandr Lukasenko elnök.

“Emlékeznek, hogy [Vlagyimir] Putyin orosz elnök és én azt mondtuk, hogy a belorusz Szu repülőgépeket úgy módosítjuk, hogy azok atomfegyvereket hordozhassanak. Azt hittétek, hogy csak fecsegtünk? Minden megtörtént!” – idézte a Belta nemzeti hírügynökség.

A megjegyzés akkor hangzott el, amikor a NATO katonai telepítéseiről beszélt Belarusz határai közelében.

Lukasenko az orosz elnökkel június végén tartott találkozójára utalt, amelynek során a belorusz vezető megosztotta aggodalmait Lengyelország azon kéréseivel kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok amerikai taktikai atomfegyvereket telepítsen az ország területére.

A lengyelek “nukleáris robbanófejek telepítésére készülnek. Kérem, legalább abban tudna segíteni, hogy a nálunk lévő harci repülőgépeket úgy módosítsák…, hogy azok nukleáris fegyvereket hordozhassanak” – mondta akkor Putyinnak.

Később úgy becsülte, hogy a szükséges módosítások néhány hónapon belül befejeződhetnek.

Az USA évtizedek óta képzi ki a nem nukleáris NATO-tagállamokat, így Lengyelországot is, hogyan kell használni a taktikai atomfegyvereket. Moszkva már régóta Washington atomsorompó-ellenes kötelezettségvállalásainak megsértésének nevezi az ilyen gyakorlatokat, amit az Egyesült Államok tagad.

A Lukasenkóval folytatott júniusi találkozó során Putyin segítséget ajánlott fel a belorusz harci repülőgépek orosz katonai gyárakban történő modernizálásához és pilótáinak kiképzéséhez, hogy enyhítse Minszk NATO-val kapcsolatos aggodalmait.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...