2022, október 6.
9.5 C
Budapest
7.1 C
Moszkva
Array

Belarusz 5 napos határidővel kell hogy rendezze az orosz adósságait

...Oroszország öt napot adott Belorussziának hogy rendezze a gázszállításoknál felgyülemlett 192 millió dollárnyi adósságát. A szakértők nem csak az adósság miatt tartják valószínűnek a gázszállítások csökkentését a szomszédos országba, hanem   amiatt is, hogy eltérő Moszkva és Minszk álláspontja a Vámunió kialakításával kapcsolatosan. Belorusszia 2009-es árat fizet az orosz gázért, de még ezt is magasnak tartja. Ugyanakkor Alekszej Miller, a Gazprom vezetője úgy látja, hogy  Minszknek vannak  pénzügyi tartalékai a fizetésre. Amennyiben az adósságot  rövid időn belül nem rendezik, Oroszország kénytelen lesz korlátozni a szállításokat, ahogyan ezt a szerződés előirányozza -figyelmeztetett Dmitrij Medvegyev.

„Találkoztam partnerünkkel és szövetségesünkkel, Alekszandr Grigorjevics Lukasenkoval, Fehéroroszország elnökével. A különféle kérdések megvitatásakor feltettem neki a kérdést, a Gazprom iránti adósságuk felszámolásáról. Alekszandr Grigorjevics azt mondta, hogy ennek a nehéz pénzügyi helyzet az oka. De most mindenkinek nehéz, ez tehát nem elégséges magyarázat.”

Valószínű, hogy a  kapcsolatok kiéleződése összefügg Alekszandr Lukasenko nemrégiben lezajlott moszkvai látogatásával, amely során találkozott  Dmitrij Medvegyev elnökkel és Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel.  A tárgyalások egyik célja számára az volt,  hogy  elérje az exportvám csökkentését a Fehéroroszországba szállítandó összes  kőolajra. De  Moszkva erre egyelőre nincs kész és ajánlotta, hogy várjanak, amíg 2012-ben létrejön az egységes gazdasági térség.  Minszk viszont a kőolajszármazékokra kirótt illetékek eltörlését  feltételnek tekinti a Vámunióba való belépéshez, amelynek Oroszországon és Kazahsztánon kívül Fehéroroszország lenne a tagja. A látogatás során nem jutottak egységes álláspontra.

Van még egy téma, ahol Minszk és Moszkva nem jutott közös nevezőre, pedig a Nyugat-Európából Fehéroroszország területére behozott  gépkocsik vámját illeti a Vámunió keretében.  A beloruszok   szerint a Vámunióban való részvételüket nehezítik azok a korlátozó intézkedések, amelyeket irányukban alkalmaz Oroszország.

Ugyanakkor Belorusszia nem akar a Vámunió „ sírásója” lenni, sem gazdasági, sem pedig politikai szempontból – jelentette ki Jelena Rakova ismert  belorusz közgazdász.

„A belorusz hatóságoknak szükségük van Oroszország támogatására a közelgő elnökválasztáson. Ezen kívül az Oroszországba irányuló export túlságosan is fontos a belorusz gazdaság számára. „

Ugyanakkor Alekszandr Lukasenko folytatja a  nyilatkozatokat arról,  hogy erősíti külpolitikájában az európai vektort.  De Brüsszelben a Belorussziának szóló gazdasági preferenciákat kötik a demokratikus átalakításokhoz és a választási törvénykezés liberalizálásához még az elnökválasztást megelőzően.” Természetesen” Minszk nem váltja be az európaiak várakozásait, így az EU-felé való byitással fenyegetőzés láthatóan csak kamu, hogy az oroszokat ingerelje, és jobb alkupozícióba kerüljön Moszkvával.  Így Belorusszia belépése a Vámunióba a realitások által diktált követelmény.

 

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Törökország a Donbasszból importál szenet

Az ásványkincsekben gazdag Donyecki Népköztársaságban (DNR) bányászott szenet Törökországba exportálják, ahonnan a közel-keleti és afrikai országokba kerül - közölte Vitalij Hocenko, a DNR miniszterelnöke...

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától – írja a a Foreign Policy

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától, mert az emelkedő energiaárak közepette belpolitikai zavarok várhatók - mondta Tim Gosling, a Foreign Policy magazin rovatvezetője. Szavai szerint...

Felmérés: tovább csökkent Ukrajna támogatottsága az EU-ban

Csökkent az Ukrajnának küldött fegyverek és az országból érkező menekültek befogadásának támogatottsága az uniós közvélemény körében - derült ki az Eupinions közvélemény-kutató intézet felméréséből....