2023, szeptember 28.
21.2 C
Budapest
15.1 C
Moszkva

Bekérették Örményország moszkvai nagykövetét az orosz külügyminisztériumba

Vagarsak Harutjunjan moszkvai örmény nagykövetet bekérették az orosz külügyminisztériumba Jereván barátságtalan lépései miatt – közölte az orosz külügyi tárca.

A minisztérium megjegyezte, hogy a köztársaságban a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Római Statútuma ratifikálási folyamatának elindításáról, Nikol Pashinjan miniszterelnök feleségének ukrajnai útjáról és a kijevi rezsimnek nyújtott humanitárius segélyek átadásáról, valamint az Egyesült Államok részvételével az országban tartott hadgyakorlatokról van szó.

Ezenkívül a nagykövetnek tiltakozó jegyzéket adtak át Alen Simonjannak, az örmény nemzetgyűlés elnökének az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselőjének, Marija Zaharovának és az egész minisztériumra tett sértő kijelentései miatt. Emellett a minisztérium aggodalmát fejezte ki Mikajel Badaljan blogger és Asot Gevorkjan, a Sputnik Armenia rovatvezetőjének Örményország területén történt őrizetbe vétele miatt.

A külügyminisztérium szerint Moszkva szilárdan hisz abban, hogy Oroszország és Örményország szövetségesek maradnak, és a kapcsolatok fejlesztéséről és erősítéséről szóló valamennyi megállapodást mindkét ország népeinek javára teljesítik. Különösen a KBSZSZ gyakorlatok megszervezéséről és a szervezet megfigyelő bizottságának az országba küldéséről van szó, hogy segítsen rendezni a Jereván és Baku közötti vitás kérdéseket.

Előző nap Jevgenyij Primakov, a Rosszotrudnyicesztvo vezetője közölte, hogy Mikael Badaljan oroszbarát blogger eltűnt Örményországban. A Sputnik Armenia szerint a férfit a hírügynökség rovatvezetőjével, Ashot Gevorkjannal együtt Gorisz városában vették őrizetbe. Mindkettőjüket a nyomozókhoz vitték el.

Később az örmény nyomozóbizottság megerősítette, hogy Gevorkjan és Badaljan, valamint öt másik személyt is őrizetbe vettek egy lőfegyverek illegális kereskedelmével kapcsolatos ügyben.

Az incidenst kommentálva Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a Nyugat állhat a helyzet mögött. Azt sem zárta ki, hogy az incidens egy újabb provokáció volt a Jerevánban tartott orosz-örmény médiafórum miatt. Szerinte az incidens célja a két ország közötti kapcsolatok megzavarása.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó