2022, október 3.
13.3 C
Budapest
13.2 C
Moszkva
Array

Befejeződött a Rosznyefty orosz olajvállalat részleges privatizációja

A Glencore svájci cégcsoport és a katari állami befektetési alap konzorciuma 19,5 százalékos részesedést vásárolt a Rosznyefty orosz olajvállalatból.

Az ügyletről, amelynek értéke 10,5 milliárd euró, Igor Szecsin, az állami többségű Rosznyefty vezetője személyesen számolt be Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

“Igor Szecsin a Kremlben jelentette Vlagyimir Putyinnak, hogy a Rosznyefty 19,5 százaléka privatizálásának ügylete lezárult. A Glencore konzorcium és Katar szuverén alapja lett a stratégiai befektető” – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Putyin gratulált a privatizációs megállapodáshoz, amely az olajár felszálló ágában történt és reményét fejezte ki, hogy az új befektetők javítani fogják a vállalat irányítását és átláthatóságát, és ezáltal növelik a Rosznyefty piaci értékét. Az orosz vezető kijelentette, hogy a Rosznyefty részleges privatizációja az év legnagyobb ügylete a világ energetikai piacán.

Peszkov szerint az orosz elnök arra utasította a Rosznyefty vezetőjét, hogy a kormánnyal, a pénzügyminisztériummal és a központi bankkal egyeztetve, szakaszosan hajtsa végre az olajtársaság bevételéből származó bevétel konverzióját, hogy elkerüljék az átváltási rátából eredő fluktuációt.
Putyin hangsúlyozta, hogy továbbra is az orosz államé marad a Rosznyefty ellenőrző csomagja.

Szecsin közölte, hogy a Rosznyefty több mint 30 európai, amerikai, közel-keleti, valamint az ázsiai-csendes-óceáni régióból való potenciális befektetővel tárgyalt. Mint mondta, a katari szuverén alap és a Glencore egyaránt 50 százalékban részesül a befektetési konzorciumból. A konzorcium saját és kölcsönzött alapokból fizet majd a Rosznyefty részvényeiért. A Rosznyefty közös vállalatot hoz majd létre a termelés szférájában a konzorcium tagjaival.

Hangsúlyozta, hogy stratégiai ügylet köttetett, pótlólagos megállapodásokkal. Szavai szerint A Rosznyfety eladási ára a lehető legmagasabb volt.

A Glencore a világ egyik vezető bányaipari, nyersanyag-kitermelő és -kereskedő vállalata, míg a katari állami befektetési alap (QIA) a világ kilencedik legnagyobb szuverén alapja több mint 250 milliárd dolláros eszközállományával.

A Rosznyefty a legnagyobb orosz olajvállalat, Oroszország olajkitermelésének 40 százalékát adja. A vállalat 2014 július közepén került fel az Egyesült Államok szankciós listájára több kulcsfontosságú orosz bankkal és céggel együtt.

Elemzők egyébként korábban nem zárták ki, hogy a Rosznyefty maga vásárolja fel a fel a részvények 19,5 százalékát.

A társaság privatizálásáról szóló direktíva egyébként pontosan egy hónappal ezelőtt jelent meg és több prognózis szerint a vállalat képes lett volna teljesíteni a privatizáció számára megállapított határidőt.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...

A Star Wars filmek sztárja drónflottát kér a világtól Ukrajnának és pénzt gyűjt Zelenszkijnek

Mark Hamill, a Star Wars filmekből ismert színész arra kérte a világot, hogy segítsenek Ukrajnának nagyobb drónflotta beszerzésében az Oroszországgal fennálló konfliktusban. "Ukrajnának drónokra van...

Kissinger: nem lenne bölcs dolog felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Nem volt bölcs Washington azon kísérlete, hogy a Szovjetunió összeomlása után Ukrajnát a NATO-ba integrálja - jelentette ki pénteken Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. A...