2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

BBC: NATO titkokat adott el egy hackercsoport

A NATO vizsgálja, hogy egy hackercsoport állítólag eladta-e titkos dokumentumait – jelentette csütörtökön a BBC. Az adatok egy része részletesen leírja az MBDA Missile Systems páneurópai védelmi gyártó cég termékeit.

“Az MBDA-tól állítólagosan ellopott adatokkal kapcsolatos állításokat vizsgáljuk. Nincs arra utaló jelünk, hogy a NATO bármelyik hálózatát veszélyeztették volna” – idézte a brit műsorszolgáltató a szövetség szóvivőjét.

A BBC szerint az ismeretlen hackerek 15 bitcoint (jelenlegi árfolyamon nagyjából 320 ezer dollárt) kérnek az ellopott adatokért. Az ár és más részletek egybeesnek azzal, amiről augusztus elején a LeMagIT francia kiberbiztonsági és informatikai hírportál számolt be.

Az adathalmazt egy Adrastea nevű személy ajánlotta fel a leendő vevőknek július végén, és a feltételezések szerint az egy külső merevlemezről származik. A gyanú szerint az MBDA egyik olasz leányvállalata volt a hacker betörési pontja.

A BBC közölte, hogy tanulmányozta a dokumentumok ingyenes mintáját, és különböző NATO- és amerikai minősítési címkékkel ellátott dokumentumokat talált. Néhány irat úgy tűnt, hogy részletezi egy észtországi amerikai repülőszázad 2020-as küldetését. Mások egy Land Ceptor CAMM nevű légvédelmi rakéta vázlatait mutatták. A műsorszolgáltató hangsúlyozta, hogy nem tudta függetlenül ellenőrizni a dokumentumok hitelességét.

A LeMagIT riportja szerint megkeresték az MBDA-t, hogy kommentálja a hírt, és a vállalat elismerte, hogy zsarolási kísérletnek volt kitéve. Mindkét kiadvány idézte a vállalatot, amely alábecsülhette a betörést, és az adatokat “nem minősített adatoknak és nem érzékeny adatoknak” minősítette. A BBC szerint a minta MBDA-dokumentumok némelyikén a “nem közölhető vagy reprodukálható, védett információ” felirat szerepelt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...