2022, augusztus 15.
33.6 C
Budapest
28.1 C
Moszkva

Barterezik az orosz Gazprom és francia EdF cég

GazpromA „Gazprom” most már nemcsak európai háziasszonyok gáztűzhelyeihez igyekszik megkapni a hozzáférést, hanem elektromos csatlakozójukhoz is. Első lépést az ehhez vezető úton a konszern hamarosan megteheti – jelenti a „Vedomosztyi” c. lap. A „Gazprom” az EdF francia céggel megállapodást kötött arról, hogy cseréli az orosz gázt francia villamos energiára.
Múlt héten a két vállalat megállapodott arról, hogy az EdF a részvények 10 százalékát kaphatja meg abban a közös vállalkozásban, amely a Déli Áramlat gázvezeték Fekete-tengeri szakaszának tervezésével foglalkozik (ennek hossza kilencszáz kilométer, értéke pedig négy milliárd euróra rúg).
Az ügyletet még meg kell egyeztetni az olasz Eni céggel, amely a projektben ötven százalékkal vesz részt. Ennek ellenére az új partnerek már most megtárgyalják a francia cég által megkapott gáz megfizetésének a formáját. Végeredményben elhatározták, hogy a gázt villamos energiára cserélik ki, amelyet a francia EdF atomerőművei termelnek ki. Az új infrastruktúrákat – olyanokat, mint a Déli Áramlat gázvezeték – 2015 után helyezik üzembe. Éppen erre az időszakra szándékoznak aláírni a cseréről szóló szerződést.
Alekszej Miller a „Gazprom” vezetője is beszélt arról, hogy növekszik a közvetlen eladások volumene Franciaországban. Jelenleg, ezen szállítások volumene mindössze ötszáz millió köbméter gázt jelent évente. Ez érthető, amikor csökken a termelés és ennek megfelelően fűtőanyag-szükségletek is.
A „Gazprom” az energetikai piac egyik legnagyobb játékosa, és már régóta figyelemmel kíséri európai aktívákat. A konszern, aktív érdeklődést mutat Nagy-Britannia, Franciaország és Németország felé is.

(A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...

Az orosz erők megölték Ukrajna legjobb vadászpilótáját – közölte egykori iskolája

Meghalt az ukrán légierő egy, a hadsereg által legjobb vadászpilótaként jellemzett kapitánya, aki hazája védelme közben halt meg - közölte gyászjelentésében gyermekkori iskolája. Halálának...

Vologyin: Ukrajna csődben van

Ukrajna elvesztette pénzügyi függetlenségét, mivel nyugati segítség nélkül nem tudja teljesíteni az állampolgárokkal szembeni kötelezettségeit - írta hétfőn Vjacseszlav Vologyin, az orosz Állami Duma...