2023, március 24.
10.6 C
Budapest
7.5 C
Moszkva
Array

Barbie-szoba Poroshenko, új védelmi miniszter a székben

Pjotr Poroshenko Barbie-s fogadószobában nevezte ki az új védelmi minisztert, ami teljesen életszerűtlen hátteret biztosított az új védelmi miniszternek címzett elnöki szigornak.

A Photoshop virtuózainak szinte percek alatt kedvencévé vált az a beszámoló, amelyben az ország elnöke összevont szemöldökök alól villogó, borúsan fenyegető nézéssel tartott eligazítást az általa kiszemelt, s azóta a parlament által már jóvá is hagyott új védelmi miniszternek. Utóbbi – természetesen – a leghalálosabb komolysággal állta az észosztást, biztosítva a jelenlévőket a legjobb tudásáról és eltökéltségéről

 

Az esemény és a pillanat komolyságát senki sem vonta kétségbe, kivéve talán az elnöki dizájnereket, akik talán a saját maguk számára is ismeretlen megfontolásból Barbie-szobát varázsoltak az ország szempontjából rendszerint rendkívül komoly és fontos eseményeknek helyt adó helyiségből. A terem így államfői fogadóterem helyett inkább afféle cuki budoár hangulatát keltette, teljesen elvéve az éppen ott zajló hivatalos aktus komolyságának leghalványabb élét is.

A hivatalos hír egyébkén – nem mellesleg – így hangzik:

A RADA az államfő javaslatára védelmi miniszterré választotta kedden Sztepan Poltorakot, a Nemzeti Gárda parancsnokát.

Az UNIAN ukrán hírügynökség tájékoztatása szerint a parlament jelentős többséggel választotta meg a 49 éves Poltorakot. Február óta ő már a negyedik vezető a védelmi minisztérium élén. Pjotr Poroshenko államfő vasárnap fogadta el elődje, Valerij Geletej lemondását, eleget téve a tárcavezető kérésének, és másnap jelölte a tárca élére Poltorakot.

A július 3-án kinevezett Heletejt az utóbbi hetekben számos bírálat érte a kelet-ukrajnai helyzet kezelése miatt, egyes vélemények szerint tétlensége vezetett a több ezer vesztét okozó ilovajszki tragédiához.

Az ukrán parlament március közepén fogadta el a Nemzeti Gárda újbóli létrehozásáról szóló törvényt (a fegyveres alakulat 1991-2000 között működött Ukrajnában, Leonyid Kucsma akkori elnök oszlatta fel).

A fegyveres alakulat parancsnoka Poltorak lett. A törvény 60 ezer főben határozta meg a gárda létszámát, ez szükség esetén parlamenti döntéssel növelhető. Az alakulat létrehozása része volt a belügyminisztérium alá tartozó egységek reformjának. Napokkal előtte számolták fel a rohamrendőri feladatokat is ellátó, a demonstrálókkal szembeni brutális fellépései miatt hírhedtté vált Berkut különleges belügyi alakulatot.

A gárda tevékeny szerepet vállalt az úgynevezett “terrorellenes hadműveletben” a kelet-ukrajnai felkelők ellen.

 

 

 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó