2022, szeptember 25.
15 C
Budapest
7.4 C
Moszkva

Azbej Tristan: a magyar és az orosz keresztények az oktatásban támogathatják közösen szíriai hittestvéreiket

A magyar és az orosz keresztények az oktatás terén támogathatják közösen a szíriai hittestvéreiket – jelentette ki Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára az MTI-nek, miután csütörtökön Moszkvában találkozott Filaret archimandritával, az Orosz Ortodox Egyház külső egyházi kapcsolataiért felelős helyettes vezetőjével.

Az államtitkár elmondta, hogy az orosz egyházi méltósággal folytatott megbeszélése a 2019. októberi magyar-orosz csúcs nyomán jött létre, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök szíriai egyházi vezetők jelenlétében arról döntött, hogy Magyarország és Oroszország összehangolja a szíriai keresztények megsegítése terén végzett misszióját.

Beszámolója szerint tárgyalópartnerével a helyzetértékelésen és a tapasztalatcserén túlmenően arról döntött, hogy a felek megvizsgálják a lehetőségeket a közös támogatási projektek kivitelezésére. Az MTI-nek a konkrétumok iránti kérdésére válaszolva elmondta, hogy oktatási intézmények támogatásáról lehet szó. Emlékeztetett arra, hogy Szíriában több mint egy évtizede polgárháború dúl, iskolák is megsemmisültek, és keresztény partnerektől tudni lehet, hogy van olyan tizenéves gyermek, akinek nem volt lehetősége oktatásban részesülni.

“A helyi egyházak jelentős társadalmi missziót látnak el, és ebben Magyarország, miként eddig, a jövőben is támogatni tervezi a keresztény közösségeket, együttműködésben az orosz partnerekkel” – mondta.

Rámutatott, hogy Filaret archimandrita hitet tett a magyar fél által is vallott felfogás mellett, amelynek értelmében “amikor az üldözött keresztényeket támogatjuk, akkor a megközelítés ökumenikus, egyaránt támogatjuk az ortodox, katolikus és a protestáns keresztény testvéreket, akik a hitük miatt megkülönböztetést szenvednek”.

A magyar államtitkár kitüntetést vett át Szergej Sztyepasintól, a másfél évszázaddal ezelőtt a szentföldi kereszténység oltalmazására létrehozott Cári Ortodox Palesztin Társaság (IPPO) elnökétől, volt orosz kormányfőtől, valamint középkeresztet kapott Vjacseszlav Osztapcsuktól, az Ortodox Oroszország

Összoroszországi Társadalmi Mozgalom vezetőjétől. Azbej Tristan szerint az elismerés a magyar kormányt és azokat a magyar embereket illeti, akik támogatják az üldözött keresztények és a keresztény érdekek védelmének küldetését.

Az államtitkár elmondta, hogy Sztyepasin nagyrabecsülését fejezte ki, és egyedülállónak nevezte, hogy Magyarország ezt az ügyet kormányzati szinten támogatja.

“Emellett hangot adott elismerésének amiatt is, hogy Magyarország, a magyar kormány szinte már lassan magára maradva, és a liberális eszmékkel szemben áll ki a keresztény értékrend és világnézet mellett. Ezzel kapcsolatban a maga és a hívő orosz emberek támogatását is kifejezte” – mondta Azbej Tristan.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...