2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Az USA további 550 millió dolláros fegyversegélyt engedélyezett Kijevnek

Joe Biden amerikai elnök további 550 millió dollár értékű fegyverszállítmányt rendelt el Ukrajnának, főként a HIMARS rakétavetőkhöz szükséges lőszerek pótlására.

Az Ukrajnának szánt fegyverek legújabb csomagját Biden úgynevezett “lehívási felhatalmazása” alapján hagyták jóvá pénteken – közölte John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője a Fehér Házban tartott tájékoztatóján.

Az új segélycsomag nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerhez (HIMARS) való lövedékeket és 155 milliméteres tüzérségi lövedékeket tartalmaz.

A Biden-kormányzat vezető tisztségviselői – köztük Anthony Blinken külügyminiszter, Mark Milley, a vezérkari főnökök elnöke és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó – pénteken korábban beszéltek ukrán kollégáikkal, hogy tájékoztassák őket a legutóbbi segély jóváhagyásáról – mondta Kirby.

Az Ukrajna elleni orosz katonai offenzíva februári kezdete óta Biden 17 segélycsomagot engedélyezett Kijevnek a lehívási jogkörében. Ezek a jóváhagyások több mint 8 milliárd dollárnyi fegyverszállítmányt jelentenek. A kongresszus májusban 40 milliárd dollárnyi új segélyt hagyott jóvá Ukrajnának, miután korábban 13,6 milliárd dollárt biztosított.

Orosz tisztviselők azzal vádolták Washingtont, hogy HIMARS-rakétákat és más fegyvereket pumpál Ukrajnába, hogy minél tovább elhúzza a véres konfliktust a volt szovjet köztársaságban. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter azt állította, hogy az amerikai gyártmányú rakétavetők nagy változást hoztak a harctéren, de az orosz erők továbbra is előretörnek a Donbassz térségében.

Az orosz légierő a múlt héten több mint 100 HIMARS rakétát semmisített meg egy lőszerraktár elleni csapás során Dnyepropetrovszk térségében – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium. Moszkva korábban azt állította, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnába küldött 16 HIMARS-rakétavetőből négyet megsemmisített. A rendszer minden egyes rakétája állítólag mintegy 150 ezer dollárba kerül.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...