2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Az USA további 550 millió dolláros fegyversegélyt engedélyezett Kijevnek

Joe Biden amerikai elnök további 550 millió dollár értékű fegyverszállítmányt rendelt el Ukrajnának, főként a HIMARS rakétavetőkhöz szükséges lőszerek pótlására.

Az Ukrajnának szánt fegyverek legújabb csomagját Biden úgynevezett “lehívási felhatalmazása” alapján hagyták jóvá pénteken – közölte John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője a Fehér Házban tartott tájékoztatóján.

Az új segélycsomag nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerhez (HIMARS) való lövedékeket és 155 milliméteres tüzérségi lövedékeket tartalmaz.

A Biden-kormányzat vezető tisztségviselői – köztük Anthony Blinken külügyminiszter, Mark Milley, a vezérkari főnökök elnöke és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó – pénteken korábban beszéltek ukrán kollégáikkal, hogy tájékoztassák őket a legutóbbi segély jóváhagyásáról – mondta Kirby.

Az Ukrajna elleni orosz katonai offenzíva februári kezdete óta Biden 17 segélycsomagot engedélyezett Kijevnek a lehívási jogkörében. Ezek a jóváhagyások több mint 8 milliárd dollárnyi fegyverszállítmányt jelentenek. A kongresszus májusban 40 milliárd dollárnyi új segélyt hagyott jóvá Ukrajnának, miután korábban 13,6 milliárd dollárt biztosított.

Orosz tisztviselők azzal vádolták Washingtont, hogy HIMARS-rakétákat és más fegyvereket pumpál Ukrajnába, hogy minél tovább elhúzza a véres konfliktust a volt szovjet köztársaságban. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter azt állította, hogy az amerikai gyártmányú rakétavetők nagy változást hoztak a harctéren, de az orosz erők továbbra is előretörnek a Donbassz térségében.

Az orosz légierő a múlt héten több mint 100 HIMARS rakétát semmisített meg egy lőszerraktár elleni csapás során Dnyepropetrovszk térségében – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium. Moszkva korábban azt állította, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnába küldött 16 HIMARS-rakétavetőből négyet megsemmisített. A rendszer minden egyes rakétája állítólag mintegy 150 ezer dollárba kerül.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna megfenyegette Lengyelországot a tiltakozó gazdák miatt

Kijev fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával -...

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...
spot_img

Videó