2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Az USA reagált a fekete-tengeri orosz figyelmeztetésre: nem kísérik a hajókat az ukrán kikötőkbe

Az Egyesült Államok nem tervezi, hogy segítséget nyújt a hajóknak az ukrán kikötőkbe való behajózásban – erősítette meg szerdán Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője, válaszolva egy újságírói kérdésre, amely az orosz védelmi minisztérium figyelmeztetésére vonatkozott, miszerint a Fekete-tengeren lévő ukrán kikötőkbe tartó valamennyi hajó katonai célpontnak minősül.

Washington továbbra is támogatni fogja Ukrajna erőfeszítéseit, hogy az ukrán gabona eljusson a piacokra – mondta Jean-Pierre, megemlítve egy 250 millió dolláros segélycsomagot vetőmagokkal, műtrágyával, valamint a termény tárolásához és feldolgozásához nyújtott segítséggel együtt.

Arra a kérdésre azonban, hogy az USA hogyan tervezi megerősíteni [Ukrajna] haditengerészeti képességeit, csak egy homályos ígéretet tett arra, hogy “biztosítani fogják, hogy rendelkezzenek azzal, amire szükségük van a védekezéshez”.

A Pentagon által szerdán bejelentett 1,3 milliárd dolláros katonai segélycsomagban kikötő- és kikötővédelmi felszerelések is szerepelnek. Ukrajna emellett NASAMS-rakétarendszereket, Phoenix Ghost és Switchblade drónokat, további tüzérségi lövedékeket és aknamentesítési eszközöket, drónok elleni és elektronikus hadviselés-felderítő berendezéseket, valamint precíziós légi lőszereket kap a legújabb csomagban, amely 42,6 milliárd dollárral emeli az Egyesült Államok által nyújtott katonai segélyek teljes összege.

Jean-Pierre megjegyzései megerősítették John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivőjének megjegyzéseit, aki a hét elején kizárta, hogy amerikai katonai eszközöket használjanak az ukrán kikötőkbe érkező és onnan induló gabonaszállítmányok védelmére.

Ehelyett az USA más országokkal együttműködve biztosítja, hogy a gabona eljusson oda, ahová kell – mondta.

Oroszország hétfőn kilépett a fekete-tengeri gabonakezdeményezésből, és arra panaszkodott, hogy az Egyesült Államok nem tartotta be ígéretét, hogy feloldja az ukrajnai katonai művelet nyomán bevezetett korlátozások egy részét, beleértve bankjainak SWIFT-csatlakozását, az Olaszországba vezető ammóniacsővezeték megnyitását, a mezőgazdasági gépek és alkatrészek behozatalának engedélyezését, valamint a szállítási biztosítás és más logisztikai eszközök feloldását.

A Kreml elítélte és terrortámadásnak minősítette, a krími hidat célzó ukrán drónok által elkövetett támadást, amely során egy házaspár meghalt a járművükben, gyermekük pedig súlyosan megsérült, ugyanakkor Moszkva tagadta, hogy ez szerepet játszott volna a kilépésben a gabonaegyezményből.

A jövőben minden ukrán kikötőkbe tartó hajó “katonai rakomány potenciális szállítójának tekintendő”, és az ilyen hajók lobogói úgy tekintendők, hogy “a kijevi rezsim oldalán vesznek részt az ukrajnai konfliktusban” – figyelmeztetett szerdán az orosz védelmi minisztérium.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden felszólította az ENSZ-t és Törökországot, hogy Oroszország nélkül folytassák a gabonamegállapodást, ragaszkodva ahhoz, hogy “mindent meg kell tenni, hogy használhassák ezt a fekete-tengeri folyosót”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó