2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Az USA pénzügyminisztere Kijevben: támogatásunk nem jótékonyság, hanem befektetés

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter Ukrajnába utazott, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij elnökkel és más vezető tisztségviselőkkel, és határozatlan idejű támogatást ígért Kijevnek a zsugorodó amerikai gazdaság és a trilliárdos államadósság ellenére.

Az ukrán fővárosba tett előre be nem jelentett útja hétfőn kezdődött, és Yellen azt mondta, hogy a Zelenszkijjel folytatott megbeszélése során hangsúlyozni akarja a Fehér Ház “szoros partnerségét a Kijevnek nyújtott gazdasági és költségvetési támogatásban”.

“Támogatásunk nem jótékonyság, hanem “befektetés a globális biztonságba és demokráciába”” – mondta – visszhangozva Zelenszkij saját szavait, amelyeket az amerikai törvényhozókhoz intézett decemberi washingtoni útja során.

A tisztviselő hozzátette, hogy az amerikai segítség “addig folytatódik, amíg szükséges”.

Yellen látogatására néhány nappal azután került sor, hogy Washington további 12 milliárd dolláros segélyt jelentett be Kijevnek, beleértve egy 2 milliárd dolláros fegyvercsomagot és további 10 milliárd dollárt az energiaköltségek és az ukrán kormány költségvetésének támogatására. Hétfőn megjegyezte, hogy az Egyesült Államok tavaly óta közel 50 milliárd dolláros támogatást nyújtott, amelynek nagy részét amerikai fegyverekre fordították.

A kijevi útja során közzétett véleménycikkében Yellen elismerte, hogy Ukrajnának még mindig “hatalmas kielégítetlen gazdasági szükségletei” vannak, és azzal érvelt, hogy Washingtonnak folytatnia kell Kijev “belső frontjának megerősítését”, hogy lehetővé tegye “Ukrajna kitartó frontvonalbeli védelmét Oroszországgal szemben”.

A Kijevnek nyújtott amerikai nagylelkűség hangzatos támogatása ellenére a pénzügyminisztérium vezetője azonban az Egyesült Államok gazdasági problémáira is felhívta a figyelmet, és hétfőn a CNN-nek azt mondta, hogy az infláció továbbra is “túl magas”, miközben rámutatott az amerikai kormány hatalmas adósságállományára.

Mivel a kongresszus majdnem elérte a 31,4 billió dolláros adósságlimitet, Yellen szerint a pénzügyminisztérium kénytelen volt “rendkívüli intézkedéseket” hozni annak érdekében, hogy elkerülje a katasztrofális fizetésképtelenséget, ami a legrosszabb esetben az amerikaiaknak járó jóléti juttatások felfüggesztését és káoszt jelentene a pénzügyi piacokon.

Az Egyesült Államok “a legmélyebb és leglikvidebb pénzügyi piacokkal rendelkező ország, ahol a kincstárjegyek jelentik a végső biztonságos eszközt” – mondta, hozzátéve: “Teljesen elengedhetetlen ennek megőrzése a gazdasági és pénzügyi katasztrófa elkerülése érdekében”.

Az Oroszországgal folytatott, egy éve tartó konfliktus során Kijev egyre nehezebb fegyvereket követelt külföldi támogatóitól, Washington pedig beleegyezett, hogy fejlett fegyverek, járművek és lőszerek hosszú listáját szállítsa. Bár a közelmúltban végzett felmérések szerint az amerikaiak körében csökken a további támogatások népszerűsége, az ukrán tisztviselők ennek ellenére továbbra is több fegyvert és pénzt követelnek. Amikor egy múlt heti tájékoztatón a lelkesedés csökkenéséről kérdezték, Zelenszkij elnök arra figyelmeztetett, hogy az USA “elveszítené vezető pozícióját” a világban, ha leállítaná a fegyverek szállítását.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó