2022, június 29.
25.6 C
Budapest
17.7 C
Moszkva

Az USA korlátozni akarja az orosz olajbevételeket a szállítások megszakítása nélkül

Az Egyesült Államok “rendkívül aktív” megbeszéléseket folytat az európai országokkal, amelyek célja, hogy korlátozzák azokat a bevételeket, amelyeket Oroszország az olaj eladásából szerezhet, de az olajszállítások megszakítása nélkül – mondta Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter kedden a Reuters szerint.

Yellen állítólag azt mondta a szenátus pénzügyi bizottsága előtt, hogy az amerikai tisztviselőknek fontos, hogy az orosz olaj továbbra is áramoljon a világpiacra, hogy féken tartsák az árakat és elkerüljék a kiugrást, amely világméretű recessziót okozhat.

“De mindenképpen az a cél, hogy korlátozzuk az Oroszországba irányuló bevételeket” – mondta, hozzátéve, hogy ennek elérésére különböző módok léteznek.

A pénzügyminiszter pontosította, hogy az ilyen intézkedések közé tartozhat a vevők esetleges összefogása és a Moszkvának fizetett árkorlátozások kezdeményezése.

Az Egyesült Államok márciusban tiltotta be az orosz olajimportot, az EU pedig a múlt héten állapodott meg a 2022 végéig tartó részleges embargóról. Washington másodlagos szankciókkal is megfenyegette az orosz olajat importáló országokat.

A Nemzetközi Energiaügynökség friss jelentése szerint Oroszország idén eddig 50%-kal több bevételre tett szert, mint 2021-ben ugyanebben az időszakban. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton azt mondta, hogy a nyugati szankcióknak nem lesz hatása az ország olajexportjára, és az energiaszállításokból származó nyereség jelentős növekedését jósolta az idei évre.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS