2023, március 22.
7.8 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

Az USA kivonta összes hadihajóját a Fekete-tengerről

Washington “megfontolt döntést” hozott arról, hogy kivonja az amerikai haditengerészet két rombolóját a Fekete-tengerről, és esetleges visszatérésükről nemzetbiztonsági megfontolások alapján döntenek – közölte szerdán a Pentagon.

Az amerikai haditengerészet “rutinszerűen” irányít hajókat a Fekete-tengerre vagy onnan ki, de a két Arleigh Burke-osztályú irányított rakétaromboló kivonásáról valamikor januárban döntött – közölte John Kirby védelmi minisztériumi szóvivő a Pentagon napi tájékoztatóján az újságírókkal.

Kirby az Európai Parancsnokság vezetője, Tod Wolters tábornok napközbeni korábbi nyilatkozatát kommentálta, amit a képviselőház fegyveres szolgálatok bizottsága előtt mondott, hogy a két rombolót az ukrajnai helyzet romlása miatt kivonták a térségből.

Az Egyesült Államoknak jelenleg nincs hajója a Fekete-tengeren, de “a lehető leghamarabb” vissza kellene térnie a térségbe – mondta Wolters a kongresszusnak. Jelenleg az amerikai hadsereg legénységgel felszerelt repülőgépei délen, drónjai pedig a tenger északi része felett repülnek.

A kivonulás volt a “bölcs” lépés akkoriban, mondta Kirby az újságíróknak, “hogy mindenki számára világossá tegyük, hogy az USA nem érdekelt abban, hogy egy konfliktust kényszerítsünk ki valamilyen általunk hozott döntéssel”.

Kirby nem rendelkezett információval arról, hogy a hajók esetleg visszatérnek-e és, ha igen mikor, de azt mondta, hogy egy ilyen döntést “nemzetbiztonságunk, valamint szövetségeseink és partnereink érdekében” hoznának meg.

Moszkva február végén küldött csapatokat Ukrajnába, miután Kijev hét éve nem hajtotta végre a minszki megállapodásokban foglaltakat és nem vetett véget a Donyeck és Luganszk szakadár régiókkal fennálló konfliktusnak. Oroszország végül elismerte a két régiót független államként, és ekkor katonai segítséget kértek.

Oroszország azt követeli, hogy Ukrajna hivatalosan nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO katonai szövetéghez. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezte volna a Donbasszban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó