2023, január 27.
0.7 C
Budapest
-3.6 C
Moszkva

Reuters: az USA harci drónokat szállít Ukrajnába

A Fehér Ház négy MQ-1C Gray Eagle harci drónt tervez eladni Kijevnek – jelentette szerdán a Reuters három, az ügyet ismerő személyre hivatkozva.

Joe Biden amerikai elnök “a következő napokban” szándékozik értesíteni a kongresszust a lehetséges értékesítésről – áll a jelentésben.

A Gray Eagle az amerikai hadsereg MQ-1 Predator harci drónjának újabb változata, amelyet széles körben használtak légicsapásokra a Közel-Keleten.

A pilóta nélküli repülőgép több mint 40 órán át képes repülni, és akár nyolc Hellfire rakétával is felszerelhető.

A Reuters szerint az eladást még megakadályozhatja a kongresszus, vagy törölheti a Fehér Ház. A Pentagonban már több hete vizsgálják a tervet – írja a hírügynökség.

A Fehér Ház szóvivője a Reuters megkeresését a Pentagonhoz irányította, amelynek szóvivője azt mondta a hírügynökségnek, hogy “nincs mit bejelenteni”.

Biden a múlt hónapban 40 milliárd dollár értékű katonai és egyéb segélyt engedélyezett Ukrajnának az orosz katonai hadművelet közepette. Washington korábban ígéretet tett arra, hogy Switchblade páncéltörő kamikaze drónokkal és Puma megfigyelő drónokkal látja el Kijevet. Ukrajna eközben török gyártmányú Bayraktar TB2 támadó drónokat használ a harctéren.

Szerdán Biden megerősítette, hogy Washington a legújabb “biztonsági segítségnyújtási csomagja” részeként HIMARS rakéta-sorozatvetőket küld Ukrajnának.

Moszkva figyelmeztetett, hogy minden külföldi gyártású fegyverrendszert legitim célpontként kezelnek, amint az ukrán területre érkezik. Oroszország azzal is vádolta a Nyugatot, hogy “elárasztja” Ukrajnát fegyverekkel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...