2022, november 27.
5.2 C
Budapest
-4.1 C
Moszkva

Az USA GPS-irányítású Excalibur lövedékeket küldött Ukrajnába (videó)

A Pentagon több mint 90 millió dollárt költ új M982 Excalibur lőszerek beszerzésére – jelentette csütörtökön a Bloomberg. A tárca a cikkben idézett költségvetési dokumentumok szerint egy korábban Ukrajnába küldött készletet pótolnak.

A 155 milliméteres lövedékek, amelyek egyenként több tízezer dollárba kerülnek, és a gyártásuk évétől és változatától függően jóval 100 ezer dollár fölé is mehetnek, úgy vannak kialakítva, hogy a célpont GPS-koordinátáitól két méteren belül csapást mérjenek.

A lőszereket a Raytheon és a BAE fejlesztette ki, és számos NATO-tüzérségi löveggel, köztük az amerikai M777-es és a német PzH2000-es tarackokkal is bevethetőek, amelyekkel Ukrajna is rendelkezik.

Egy múlt hónapban kiadott dokumentum szerint a Pentagon 92 millió dollárt fog költeni “az Ukrajnának átadott M982 Excalibur pótlövegek beszerzésére a nemzetközi erőfeszítések támogatására”, hogy aláássa Oroszország katonai műveletét – idézi a Bloomberg. A pénzből nagyjából 900 lövedéket vásárolnak – becsülte a hírügynökségnek egy katonai elemző.

Az összegek a több mint 40 milliárd dolláros sürgősségi kiadásokból származnak, amelyeket a Joe Biden amerikai elnök által májusban aláírt kiegészítő ukrajnai törvény (Additional Ukraine Supplemental Act) engedélyezett. Az összeg legalább felét a Pentagon kapta, beleértve 9 milliárd dollárt az amerikai katonai készletek feltöltésére.

Az Egyesült Államok hivatalosan nem jelentette be az Excalibur lőszerek Kijevbe szállítását. Az ukrán csapatok azonban olyan videókat osztottak meg a közösségi médiában, amelyeken láthatóan ők lőtték ki a lövedékeket a harctéren.

Az egyik videón, amelyet egy orosz haditudósító tett közzé újra, annak bizonyítékaként, hogy a precíziós lövedékeket az ukrán fél használja, egy ukrán katona tréfásan megjegyezte, hogy az egysége “egy rakás pénzt fog a szélnek ereszteni”, mielőtt a lőszert betölti a fegyverbe és kilövi.

A kanadai média áprilisban arról számolt be, hogy országuk csendben Excalibur lövedékeket szállít Ukrajnának, hogy kiegészítse az amerikai gyártmányú M777-es lövegek szállítását.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...