2023, január 30.
-3.9 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Az USA felülvizsgálhatja kapcsolatait Szaúd-Arábiával az OPEC kitermeléscsökkentése miatt

Az Egyesült Államok felülvizsgálhatja kapcsolatait Szaúd-Arábiával a kőolaj-kitermelő országok szervezetének (OPEC) múlt heti kitermeléscsökkentésről szóló döntése nyomán – jelentette ki a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, miután erre szólított fel Bob Menendez demokrata párti szenátor, a szenátus külügyi bizottságának elnöke.

John Kirby, a CNN hírtelevíziónak adott interjújában természetesnek mondta, hogy a kőolaj-kitermelő országok Oroszországgal is kibővített szervezete, az OPEC+ döntése fényében újraértékelik a kapcsolatokat.

Megjegyezte: Joe Biden amerikai elnök korábban is nagyon világosan fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy a Szaúd-Arábiához fűződő viszonyt folyamatosan újra kell értékelni, és ez történik most.

A szóvivő hozzátette, hogy az elnök hajlandó a párbeszédre a kongresszussal a Szaúd-Arábiához fűződő kapcsolatok jövőjéről, és ez a párbeszéd nem várathat magára sokáig. A kérdés ugyanis nemcsak az Ukrajnában zajló háborút érinti, hanem az amerikai nemzetbiztonsági érdekeket is – tette hozzá a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

A szenátus külügyi bizottságának elnöke hétfőn a Szaúd-Arábiával történő amerikai együttműködés befagyasztására szólított fel. Bob Menendez az amerikai fegyvereladások leállítását is követelte, mert véleménye szerint a szunnita királyság igazolta Oroszország ukrajnai háborúját azzal, hogy az OPEC+ visszafogja a kőolaj kitermelését.

Az OPEC+ múlt szerdán a kitermelés nagymértékű, napi 2 millió hordós visszafogásának novemberi bevezetéséről döntött.

A Szaúd-Arábia vezette OPEC+ határozatával kapcsolatban Biden elnök csalódottságának adott hangot újságírók előtt, és közölte, hogy alternatív megoldásokat keresnek. Karinne Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője szintén újságírók előtt úgy fogalmazott: az OPEC+ egyértelműen Oroszország mellé állt.

Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere határozottan visszautasította a politikai motivációra vonatkozó utalást. Abdulaziz bin Szalmán leszögezte: az OPEC+ a stabil energiapiacok őreként működik.

Az Egyesült Államok olaj- és gázipari szövetségének a közösségi médiában megjelent közleménye szerint a Fehér Háznak egyetlen lehetősége maradt, amelytől soha nem lett volna szabad elfordulnia: az amerikai forrásokra alapozott olaj- és gázipar.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...