2022, október 4.
10.8 C
Budapest
10.6 C
Moszkva

Az USA F-15-ös vadászgépeket vezényelt közelebb az orosz határhoz – Romániába

Washington vadászgépeket küldött Romániába, hogy az orosz határokhoz közeli légtérben járőrözzenek egy NATO-misszió részeként, amelynek célja Moszkva elrettentése a Fekete-tenger és Ukrajna térségében.

A 336. vadászrepülő század F-15E Strike Eagle-jei szerdán szálltak le az erdélyi Aranyoslóna közelében található légibázison.

Az ország fekete-tengeri partjaihoz közeli légibázisról felszállva fognak majd járőrözni az égen, román harci gépekkel és olasz Eurofighter Typhoonokkal együtt – közölte a NATO.

Az amerikai gépek érkezése hozzájárul a nyugati katonai blokk “elrettentő erejéhez a térségben” – közölte Joel Carey dandártábornok, a Szövetséges Légierő Parancsnokság műveleti vezérkari főnökének helyettese.

“Az a képesség, hogy gyorsan bevethetjük a szövetséges légi eszközöket a NATO támogatására, létfontosságú a felkészültségünk szempontjából, és bizonyítja a haderőnk mozgékonyságát”.

A katonai blokk által “megerősített légi rendfenntartásnak” nevezett tevékenység részeként,
2014-ben a NATO fokozta a megfigyelő repüléseket és a légi járőrözést Oroszország nyugati határai közelében.

A NATO és Oroszország szorosan nyomon követi egymás katonai repüléseit, és veszélyes manőverezéssel vádolják egymást az égbolton. Az orosz állami polgári légiközlekedési hatóság ebben a hónapban közölte, hogy egy, a Fekete-tenger felett közlekedő orosz utasszállító repülőgép hirtelen magasságváltoztatásra kényszerült a közelben repülő NATO-kémrepülőgép miatt.

Oroszország és a NATO között az elmúlt hetekben nagy volt a feszültség, mivel nyugati tisztviselők és a média azt állítják, hogy Moszkva csapatokat és katonai felszerelést vont össze, azzal a lehetséges szándékkal, hogy megszállja Ukrajnát. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélésén azt mondta, hogy “minden további agresszió Ukrajna ellen súlyos következményekkel jár”.

Oroszország többször cáfolta azokat az állításokat, hogy támadást tervezne nyugati szomszédja ellen.

Vlagyimir Putyin elnök szerint Moszkva biztosítékokat kér arra, hogy a NATO nem viszi közelebb katonai infrastruktúráját Oroszország határaihoz.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28290″]

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...