2023, február 8.
-3.1 C
Budapest
-6.5 C
Moszkva

Az USA engedélyezi az orosz olaj szállítását néhány uniós országba

Az amerikai pénzügyminisztérium általános engedélyt tett közzé az orosz olajvásárlás korlátozásának magyarázatával.

Washington különösen az orosz olaj Bulgáriába, Horvátországba, valamint az Európai Unió számos tengerparttal nem rendelkező országába történő szállításával kapcsolatos pénzügyi tranzakcióit engedélyezte.

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint az orosz nyersolajra vonatkozó árplafon nem alkalmazandó, ha azt jelentős mértékben Oroszországon kívül finomítják.

“Amennyiben a nyersolajat az Oroszországi Föderációtól eltérő joghatóságban jelentősen átalakították … az árplafon már nem alkalmazandó (pl. finomították vagy más módon jelentősen átalakították úgy, hogy a termék elveszíti identitását, és új névvel, jellemzővel és felhasználással rendelkező új termékké alakul át)” – áll a dokumentumban.

Az amerikai személyek azonban nyújthatnak olyan szolgáltatásokat, amelyek az árplafon felett vásárolt orosz olajjal kapcsolatosak, amennyiben ezt a tényt csak a tanúsítási eljárás során fedezik fel, és külön engedélyt szereznek be hozzá.

Az Egyesült Államok csak olyan vészhelyzetekben engedélyezte az orosz olaj kikötői kirakodását, amelyek a legénység életét és a környezetvédelmet veszélyeztetik.

“Minden tranzakció … a legénység egészségét vagy biztonságát, a környezet védelmét érintő vészhelyzetek kezeléséhez szükségesek, beleértve a biztonságos kikötést, horgonyzást, vészhelyzeti javításokat vagy mentési műveleteket” – áll a dokumentumban.

Japánnak is engedélyt adtak

Az Egyesült Államok 2023. szeptember 30-ig engedélyezte a Szahalin-2 projektből származó nyersolaj Japánba történő tengeri szállításával kapcsolatos valamennyi ügyletet, feltéve, hogy “a Szahalin-2 termelési termék teljes egészében Japánba kerül”.

Az amerikai pénzügyminisztérium ugyanakkor közölte, hogy a G7-országok által az orosz olajra tervezett árplafon nem törli el az orosz olaj USA-ba történő behozatalára már elrendelt tilalmat.

Szeptemberben a G7-országok (Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Kanada, USA, Franciaország és Japán) pénzügyminiszterei megerősítették azon szándékukat, hogy a szankciók kiterjesztése keretében árkorlátokat vezetnek be az orosz olajra. Az árplafont a tervek szerint december 5-én vezetik be az olaj esetében és 2023. február 5-én az olajtermékek esetében.

Vlagyimir Putyin elnök a Nyugat azon ötletét kommentálva, hogy az orosz energiahordozók árát korlátozzák, kijelentette, hogy Oroszország nem szállít semmit külföldre, ha az ellentétes saját érdekeivel.

Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes a maga részéről rámutatott, hogy Moszkva nem fog olajat szállítani olyan országoknak, amelyek árplafont szabnak ki, sem 60 dolláron hordónként, sem más áron. Hozzátette, hogy az ilyen korlátozások beavatkozás a piaci eszközökbe.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...