2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Az USA 1 milliárd dollárra növeli Ukrajna katonai célú támogatását

Lapértesülések szerint Joe Biden amerikai elnök további 800 millió dolláros támogatást készül bejelenteni Ukrajnának, amivel az amerikai segélyek teljes összege meghaladja az 1 milliárd dollárt.

A Fehér Ház egy meg nem nevezett magas rangú tisztviselője kedden újságíróknak azt mondta, hogy hamarosan további 800 millió dolláros segélyt jelentenek be, amivel “csak a múlt héten bejelentett összeg 1 milliárd dollárra emelkedik”.

A tisztviselő nem közölte, hogy milyen felszereléseket tartalmaz majd a közelgő segély; egy szombaton bejelentett 200 millió dolláros csomag azonban olyan felszereléseket tartalmazott, amelyek az ukrán erőket segítik a “páncélos, légi és egyéb fenyegetésekkel szemben” – derült ki az amerikai külügyminisztérium tájékoztatásából.

Kedden Biden elnök aláírta az 1,5 billió dolláros, átfogó kormányzati finanszírozási törvényt, amely 13,6 milliárd dolláros “humanitárius és biztonsági támogatást” tartalmaz Ukrajnának.

“Ezzel az új biztonsági finanszírozással és a törvényjavaslatban szereplő visszavonási felhatalmazásokkal sürgős lépéseket teszünk annak érdekében, hogy tovább növeljük az Ukrajna bátor népének nyújtott támogatást, országuk védelméhez” – mondta Biden, aki ígéretet tett arra, hogy szerdán további részleteket oszt meg a segélyről.

Moszkva február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, azt állítva, hogy Oroszországnak demilitarizálnia és “nácimentesítenie” kell a kijevi kormányt, miután az elutasította a donbasszi konfliktus békés rendezését, és atomfegyverekre és NATO-tagságra törekedett. Ukrajna “indokolatlan” támadásnak minősítette a lépést, és hangsúlyozta, hogy nem áll szándékában erőszakkal visszaszerezni a Donbassz régiót. Eközben a NATO-államokból fegyverek és más katonai segélyek – valamint “önkéntes” külföldi harcosok – özönlöttek Ukrajnába, miközben az országban zajló harcok már harmadik hete tartanak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...