2023, szeptember 28.
21.2 C
Budapest
15.1 C
Moszkva

Az ukrán külügyminisztérium csalódott a G20-ak nyilatkozata miatt

Az ukrán külügyminisztérium képviselője, Oleh Nyikolenko szerint a G20-aknak nincs mire büszkének lenniük, amiért nem sikerült Oroszországot elítélő részt beilleszteni a csúcstalálkozó zárónyilatkozatába.

“Ukrajna hálás a partnereknek, akik megpróbáltak erős megfogalmazásokat beilleszteni a szövegbe. Ugyanakkor <…> a G20-aknak nincs mire büszkének lenniük. Nyilvánvaló, hogy az ukrán fél részvétele lehetővé tenné a résztvevők számára, hogy jobban megértsék a helyzetet” – írta a Facebook oldalán.

Nyikolenko szerint továbbra is kulcsfontosságú a “semmit Ukrajnáról Ukrajna nélkül” elv.

Korábban Narendra Modi indiai miniszterelnök bejelentette a G20-ak csúcstalálkozóján elfogadott újdelhi nyilatkozatot. Ez az ukrajnai eseményekkel összefüggésben kimondja, hogy minden országnak tartózkodnia kell attól, hogy erőszakkal fenyegetőzzön területek megszerzése érdekében.

Szvetlana Lukas, a G20-ak oroszországi serpája szerint az indiai csúcstalálkozó a G20-ak egyik legnagyobb kihívása. Elmondása szerint sok nehézséget okozott az ukrajnai helyzet megvitatása. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a G20-ak tagjainak fele nem volt hajlandó a Nyugat érdekeinek megfelelően értelmezni az országban történteket.

India 2022. december 1-jétől a G20-ak elnöke lesz. A csoport vezetőinek csúcstalálkozóját szeptember 9-10-én tartják Újdelhiben. A G20-országok és kilenc másik állam – Banglades, Egyiptom, Mauritius, Nigéria, Hollandia, Spanyolország, Mauritius, az Egyesült Arab Emírségek, Omán és Szingapúr – vezetői is meghívást kaptak. Korábban arról számoltak be, hogy a csúcstalálkozón az orosz delegációt Szergej Lavrov külügyminiszter, a kínai delegációt pedig Li Csiang, a Kínai Államtanács miniszterelnöke vezeti majd.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó