2023, március 21.
14.1 C
Budapest
5 C
Moszkva
Array

Az ukrán kormány és az oroszbarát szakadárok megállapodtak az elhunytak elszállításáról

Az ukrán kormány és az oroszbarát felkelők megállapodtak az elhunytak elszállításáról

Az ukrán kormány és az oroszbarát szakadárok előzetes megállapodásra jutottak arról, hogy az ukrán hatóságok elszállíthatják a helyszínről a csütörtökön lelőtt maláj utasszállító áldozatainak holttesteit.

Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök-helyettes közölte, hogy az előzetes megállapodás lehetővé teszi az ukrán hatóságoknak és a nemzetközi megfigyelőknek, hogy speciális hűtővagonokban elszállíthasság a halottakat. Hrojszman azt ugyan nem árulta el, hova szállítják a holttesteket.

 

Az ukrán katasztrófavédelem szóvivője azt nyilatkozta, hogy a helyszínen dolgozó 380 munkatársa eddig 196 holttestet talált meg. A munkálatokban egy búvár is részt vesz, aki egy közeli tavat kutat át. A keresést az eredeti 25 négyzetkilométernyi területről 34 négyzetkilométernyire terjesztették ki, ebből már 32 négyzetkilométert fésültek át.

Andrej Purgin, a Donyecki Népköztársaság első miniszterelnök-helyettese közölte, hogy garantálni fogják nemzetközi vizsgálóbizottság biztonságát a lelőtt repülőgép roncsainak környékén, amennyiben Kijev elfogadja a tűzszüneti megállapodást. “Felkérjük Kijevet, hogy azonnal kössön megállapodást a Donyecki Népköztársaság, legalább a helyszínen zajló vizsgálat idejére” – mondta Purgin.

Közben viszont a Donyecki Népköztársaság kormányfője, Olekszandr Borodaj közleményt adott ki, amelyben arra kéri Dmitrij Medvegyev orosz kormányfőt, hogy küldjön Oroszországból szakembereket, bűnügyi nyomozókat, igazságügyi kórboncnokokat a katasztrófa körülményeinek kivizsgálására. A kérést azzal indokolta, hogy a Donyecki Népköztársaságnak nincs elegendő szakértője a vizsgálatok elvégzésére.

Ahogy tegnap már megírtuk, Petro Porosenko ukrán elnök pedig bejelentette: nemzetközi jogi kereseteket készít elő Kijev, amelyekkel azt kívánja elérni, hogy világszerte nyilvánítsák terrorszervezetekké a leszakadt donyecki és luhanszki népköztársaságokat.

Артем

 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hivatalos megbeszélésre fogadta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a Kremlben. Az elnök a megbeszélést követően a Peking által nemrégiben előterjesztett...

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...
spot_img

Videó