2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Az ukrán katonák fele állt át a Krímben, újabb ukrán hajó került orosz kézre

A Krímben állomásozó ukrán katonák mintegy fele állt át az orosz oldalra, és nyilvánította ki, hogy a félszigeten kíván maradni – közölte hétfőn Olekszandr Rozmaznyin vezérőrnagy, az ukrán fegyveres erők parancsnoki központjának helyettes vezetője. Közben újabb ukrán hadihajó került orosz kézre. Kijevi sajtótájékoztatóján Rozmaznyin vezérőrnagy elmondta, hogy az esküjükhöz hű ukrán katonák átcsoportosításáról az ország más körzeteibe folyamatosan konzultál egymással az ukrán és az orosz védelmi minisztérium.

Hozzáfűzte: a kivonás több más részletéről is tárgyalnak, egyebek között arról, hogy fegyverzetükkel együtt vagy csak anélkül hagyhatják-e el az ukrán katonák a félszigetet. Közölte, hogy a haditengerészeti egységek katonáit és családtagjaikat más, a Fekete-tengerhez közeli városokba vezénylik át, így a dél-ukrajnai Odesszába, Herszonba, Mikolajivbe és egyéb környező településekre.

Rozmaznyin kijelentette, az ukrán katonai vezetésnek nincs olyan terve, hogy elsüllyeszti a Donuzlav tavon (a Krím félsziget délnyugati partjánál) orosz blokád alá vett hadihajóit. A tengeri kijárattal rendelkező tavon közben újabb ukrán hadihajó került orosz kézre: orosz katonák megrohamozták és elfoglalták a Konsztyantin Olsanszkij nevű partraszállító hajót. Az ukrán hadihajó legénységének többsége előzőleg megadta magát és partra szállt. A hajón mindössze 21-en maradtak, főként tisztek. “Kitartunk a végsőkig” – jelentette ki a támadás előtt Dmitro Kovalenko, a hajó kapitánya.

Az orosz fekete-tengeri flotta haditengerészei egy vontatóhajóról szálltak át az Olsanszkijra, amelynek védői füstfüggönnyel próbálták akadályozni a megszállók tájékozódását. Az UNIAN ukrán hírügynökség egy szemtanúra hivatkozva azt jelentette, hogy a roham közben automata fegyverek sorozatlövései és hanggránátok robbanásai hallatszottak.

Szintén a tavon vesztegel a Cserkaszi aknaszedő hajó, amely a napokban kétszer is megpróbált kijutni a nyílt tengerre, de sikertelenül. Az orosz katonák március elején legalább két hajót süllyesztettek el a tó és a Fekete-tenger közötti keskeny szorosban, hogy megakadályozzák az ukrán hadihajók kifutását a nyílt tengerre.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....