2022, augusztus 11.
28.3 C
Budapest
25 C
Moszkva

Az ukrán hadsereg úgy döntött, hogy földig rombolja a Donbasszt

Az ukrán hadsereg haramiáinak új vezetése most megmutatta az arcát, a szándékait. A tegnapi nap óta eltelt kevesebb, mint huszonnégy óra leforgása alatt a büntető különítményesek  tűzcsapásai következtében több mint egy tucat ház romba dőlt, az emberek jószágai odalettek. A hét kezdete óta a civil lakosság köréből egy ember életét vesztette, egy másik megsebesült.

Tegnap este fergeteges tüzérségi tűz zúdult Gorlovkára, harcok voltak Zolotojénál. Ma, augusztus 5-én, reggel óta Donyeck peremterületein már 7 ház romba dőlt. Augusztus 4-én 18.45-től a terrorkülönítmények egységei, két irányból, 82 és 120 mm-es aknákkal három tűzcsapást mértek Leninszkoje és Sumi település környékére

Ma reggeltől a haramiák, kézi gránátvetőkből és nagy kaliberű géppuskákból nyitottak tüzet a front közelében lévő városra. Ennek során fontos közművet, egy 1500 mm (másfél méter) átmérőjű vízvezetéket rongáltak meg.

A helyi televízió híradója is beszámolt a tüzérségi támadásról (orosz nyelvű). A vonatkozó rész a híradó kezdetétől 2:52-ig art.

– Mindjárt a híradó elején a bemondónő bejelenti: az ukrán hadsereg tüzérséggel lőtte a Gorlovka környéki 6/7-es bányászkolóniát, illetve Donyeck egyik elővárosát, Sztaromihajlovkát. De míg korábban az ukrán tüzérség 120 mm-es aknavetőkkel lőtt, most – Sztaromihajlovkában – tarackágyúkat is bevetettek. A településen hét ház romba dőlt. Gorlovka környékén lőttek a 120 mm-es aknavetőkkel.

– A férfi arról beszél, hogy a feleségével krumplit kapáltak. Valamiért bement a házba, és akkor kezdődött az ágyúzás. 11 becsapódást észlelt.

– Még szombaton a környék lakói arra lettek figyelmesek, hogy drónok húznak el fölöttük. A helyi lakosok elmondták: az ukránok céltudatosan a békés emberek otthonait lövik. Ma, szerdán pedig négy lakóépület megsérült.

– A másik férfi arról beszél, hogy a drón az utcájuk fölött szállt el, folytatta az útját a szomszédos Gagarin bányászkolónia fel. Majd onnan visszafordulva elrepült abba az irányba, ahonnan jött.

– A tüzérségi támadás következtében az egész településen elment az áram.

Az ukrán hadsereg a Donbassznál

– A Gorlovkától északnyugatra lévő Sumi településen is a közműveket támadták. Ott lőtték ki a másfél méter átmérőjű vízvezetéket

– A bemondónő ezután közli: Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője nemrégiben interjút adott a „Novosztyi” tájékoztatási ügynökségnek. Az államfő ebben közölte: az egyre szaporodó provokatív ukrán tüzérségi támadások következtében fenn fogják tartani maguknak a jogot, hogy ne csupán elhárítsák az ellenséges támadásokat, de a jövőben ellentámadásokat is indítsanak. A műsorvezető nő ezután tudatta: híven az államfő utasításához, a néphadsereg egységei – a tűzszünet által engedélyezett eszközökkel – mindkét helyen – elhallgattatták az ellenséges ütegeket. Az ukránok veszteségeiről nincsenek híreik.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”26791″]

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....

Kína: Washington célja az ukrán konfliktus elhúzódása

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzódjon az ukrajnai konfliktus, hogy meggyengítse Moszkvát - mondta Kína oroszországi nagykövete. A TASZSZ orosz hírügynökségnek szerdán adott interjújában...

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón. "Megbántam a fotót" -...