2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva

Az ukrán hadsereg felét már a Donbasszhoz vezényelték – Zaharova

Ukrajna már jóval több mint 100 ezer katonát és nagy mennyiségű haditechnikai eszközt állomásoztat a háború sújtotta Donbassz térségében – közölte szerda reggel az orosz külügyminisztérium.

Szerdai sajtótájékoztatóján az orosz külügyminisztérium szóvivője Marija Zaharova elmondta, hogy az “Ukrán fegyveres erők nehézfegyverzet és további személyi állomány bevonásával növelik katonai erejüket”.

“Egyes jelentések szerint a csapatok létszáma… a konfliktusövezetben már eléri a 125 ezer főt, és ez a szám, ha valaki nem tudná, az ukrán fegyveres erők teljes összetételének a fele” – mondta.

Zakharova elítélte Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is, amiért olyan törvényjavaslatot terjesztett a nemzeti parlament elé, amely lehetővé tenné, hogy jövőre külföldi fegyveres erők egységei többnemzetiségű hadgyakorlatok keretében belépjenek az országba.

Szerinte egy ilyen lépés közvetlenül ellentmond a minszki megállapodásnak, amelyet 2014-ben írtak alá a kijevi erők és a két Donyec-medencei köztársasághoz hű csapatok közötti harcok befejezése érdekében.

Amerikai páncéltörő rakétarendszer az orosz határnál

November végén az ukrán katonai hírszerző szolgálat vezetője, Kirill Budanov azt mondta, hogy az Egyesült Államokban gyártott fejlett Javelin páncéltörő rakétarendszereket tesztelték a kijevi csapatok, és azokat a Donbasszba telepítették.

Néhány órával később Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy ez aggasztó fejlemény, amely növeli a teljes konfliktus kirobbanásának kilátását a térségben.

Lavrov ukrán kollégája, Dmitrij Kuleba azonban cáfolt minden olyan állítást, hogy országa csapatai hamarosan offenzívát indítanának, és azt mondta, hogy a kijevi illetékesek “elkötelezettek a konfliktus politikai és diplomáciai megoldásának megtalálása mellett”.

Oroszországot azzal vádolta, hogy “egyre intenzívebbé válik a dezinformáció, beleértve azokat a hamis vádakat, amelyek szerint Ukrajna állítólag katonai támadásra készül a Donbasszban”.

Moszkva ragaszkodik ahhoz, hogy a minszki megállapodás végrehajtása érdekében Kijevnek tárgyalásokat kell folytatnia a donyecki és luganszki területek vezetőivel.

Zelenszkij azonban elutasította a tárgyalások megkezdését, ragaszkodva ahhoz, hogy a felkelők orosz támogatottságúak, és felszólította Vlagyimir Putyin elnököt, hogy ehelyett találkozzon vele a régióban.

A kelet-ukrajnai konfliktus a 2014-es kijevi Majdan eseményei után kezdődött, amikor a két donbásszi köztársaság bejelentette, hogy többé nem ismeri el Kijev fennhatóságát.

Hivatalosan azonban sem Oroszország, sem Ukrajna nem ismeri el őket, és mindkét fél nyilvánosan kijelentette, hogy békés megoldást kell találni a patthelyzet lezárására.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Szijjártó Péter: Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításokban

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a...

Cseh elnök: Ukrajna csak egyszer próbálkozhat nagy ellentámadással

Ukrajna csak egy alkalommal próbálkozhat nagy ellentámadással az orosz erőkkel szemben, a következő tél után rendkívül nehéz lesz fenntartani a nyugati támogatás jelenlegi szintjét...

Asia Times: az USA elveszíti befolyását, mert alábecsülte Oroszországot

A vezető amerikai külpolitikai szakértők nemrégiben zárt ajtók mögött tartott konferenciáján kiderült, hogy Ukrajna a Nyugat minden erőfeszítése ellenére is a kimerítő konfliktus vereségét...
spot_img

Videó