2022, október 3.
12.2 C
Budapest
15.6 C
Moszkva

Az ukrán hadsereg felét már a Donbasszhoz vezényelték – Zaharova

Ukrajna már jóval több mint 100 ezer katonát és nagy mennyiségű haditechnikai eszközt állomásoztat a háború sújtotta Donbassz térségében – közölte szerda reggel az orosz külügyminisztérium.

Szerdai sajtótájékoztatóján az orosz külügyminisztérium szóvivője Marija Zaharova elmondta, hogy az “Ukrán fegyveres erők nehézfegyverzet és további személyi állomány bevonásával növelik katonai erejüket”.

“Egyes jelentések szerint a csapatok létszáma… a konfliktusövezetben már eléri a 125 ezer főt, és ez a szám, ha valaki nem tudná, az ukrán fegyveres erők teljes összetételének a fele” – mondta.

Zakharova elítélte Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is, amiért olyan törvényjavaslatot terjesztett a nemzeti parlament elé, amely lehetővé tenné, hogy jövőre külföldi fegyveres erők egységei többnemzetiségű hadgyakorlatok keretében belépjenek az országba.

Szerinte egy ilyen lépés közvetlenül ellentmond a minszki megállapodásnak, amelyet 2014-ben írtak alá a kijevi erők és a két Donyec-medencei köztársasághoz hű csapatok közötti harcok befejezése érdekében.

Amerikai páncéltörő rakétarendszer az orosz határnál

November végén az ukrán katonai hírszerző szolgálat vezetője, Kirill Budanov azt mondta, hogy az Egyesült Államokban gyártott fejlett Javelin páncéltörő rakétarendszereket tesztelték a kijevi csapatok, és azokat a Donbasszba telepítették.

Néhány órával később Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy ez aggasztó fejlemény, amely növeli a teljes konfliktus kirobbanásának kilátását a térségben.

Lavrov ukrán kollégája, Dmitrij Kuleba azonban cáfolt minden olyan állítást, hogy országa csapatai hamarosan offenzívát indítanának, és azt mondta, hogy a kijevi illetékesek “elkötelezettek a konfliktus politikai és diplomáciai megoldásának megtalálása mellett”.

Oroszországot azzal vádolta, hogy “egyre intenzívebbé válik a dezinformáció, beleértve azokat a hamis vádakat, amelyek szerint Ukrajna állítólag katonai támadásra készül a Donbasszban”.

Moszkva ragaszkodik ahhoz, hogy a minszki megállapodás végrehajtása érdekében Kijevnek tárgyalásokat kell folytatnia a donyecki és luganszki területek vezetőivel.

Zelenszkij azonban elutasította a tárgyalások megkezdését, ragaszkodva ahhoz, hogy a felkelők orosz támogatottságúak, és felszólította Vlagyimir Putyin elnököt, hogy ehelyett találkozzon vele a régióban.

A kelet-ukrajnai konfliktus a 2014-es kijevi Majdan eseményei után kezdődött, amikor a két donbásszi köztársaság bejelentette, hogy többé nem ismeri el Kijev fennhatóságát.

Hivatalosan azonban sem Oroszország, sem Ukrajna nem ismeri el őket, és mindkét fél nyilvánosan kijelentette, hogy békés megoldást kell találni a patthelyzet lezárására.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban,...

Bloomberg: az USA nyomást gyakorol az EU-ra, hogy “tegyen többet” Ukrajnáért

Az Egyesült Államok sürgeti az uniós államokat, hogy ők is biztosítsák azt az 1,5 milliárd dollárt, amelyet az USA szán havonta Ukrajnának - jelentette...

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...