2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok folytatását – állította szombaton az orosz védelmi minisztérium.

“A haditengerészeti gyalogság, a Nemzeti Gárda, a légi-támadó és a szárazföldi erők egységeihez tartozó ukrán hadifoglyok úgy döntöttek, hogy az Oroszország által ellenőrzött területen maradnak, mert vonakodnak a harctól és félnek attól, hogy ismét a frontvonalra küldik őket” – írta a minisztérium a Telegram-csatornáján.

A védelmi minisztérium szerint az ukrán hadifoglyok nem akarják, hogy “ágyútöltelékként” használják őket, és a harctéren haljanak meg, miközben “a Kijev által kiadott bűnös parancsokat hajtják végre”.

Az orosz hadsereg egy videót is közzétett, amelyen egy ukrán hadifogollyal készült interjú látható, aki elmondta, hogy önként letette a fegyvert és megadta magát a szövetséges erőknek.

A fogoly elmondása szerint jól bántak vele, és nem akar visszatérni Ukrajnába egy esetleges jövőbeli fogolycsere keretében.

Kevés katonának sikerül önként megadnia magát az ukrán nacionalista zászlóaljak által végrehajtott kemény fellépés miatt – állította a minisztérium, megjegyezve, hogy a nacionalisták azzal fenyegetőznek, hogy lelövik azokat a katonákat, akik megpróbálják elhagyni harci pozícióikat.

A minisztérium szerint a hadifoglyok beszámoltak az ukrán sorokban uralkodó korrupcióról, a Kijev által alkalmazott megfélemlítési taktikákról és “a civilekkel szembeni barbár bánásmódról, akiket [a] nacionalisták rendszeresen emberi pajzsként használnak”.

E hónap elején Moszkva azt állította, hogy lelkiismeretesen betartja a hadifoglyok bánásmódjáról szóló genfi egyezményt, miközben a kijevi erők megkínozták, éheztették és megfosztották az orvosi ellátástól az orosz hadifoglyokat. Alekszandr Fomin orosz védelmi miniszterhelyettes is elítélte, hogy a Nyugat nem hajlandó Kijevet felelősségre vonni ezekért a jogsértésekért és bűncselekményekért.

Júliusban Moszkva Kijevet és személyesen Zelenszkij ukrán elnököt tette felelőssé a Donyecki Népköztársaság egyik fogolytáborának halálos kimenetelű bombázása miatt. Az orosz védelmi minisztérium szerint az amerikai gyártmányú HIMARS többszörös rakétavetővel végrehajtott rakétacsapás 50 ukrán hadifoglyot ölt meg, további 73-at pedig megsebesített.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...