2023, március 21.
14.1 C
Budapest
5 C
Moszkva
Array

Az ukrán haderő nagyszámú rakétatüzérséget vont össze a kelet-ukrajnai Donyeck városánál plusz kényszersoroznak százezer tartalékost

Az ukrán hadsereg folytatja Tocska-U rakétarendszerek, Szmercs és Uragan típusú rakéta-sorozatvetők (mind nehéz rakéta tüzérség) összpontosítását Donyeck közelében. Vajon Ezek a fegyverek hány emberéletet oltanak majd ki?

Kijev és a Nyugat azzal vádolja Moszkvát, hogy fegyverekkel és harcosokkal támogatja a kelet-ukrajnai oroszbarát lázadókat. Oroszország viszont a Nyugatot okolta a válság kitöréséért, egyben arra szólította fel Kijevet, hogy kezdjen tárgyalásokat a felkelőkkel.
Az orosz külügyminisztérium szerint egyre mélyebbé válik a humanitárius katasztrófa Kelet-Ukrajnában. “Az ukrán hadsereg megtorló műveleteinek következményeképpen, amelyet a rendszer nyugati támogatóinak uszításra hajtanak végre, békés emberek halnak meg, jelentős a sebesültek száma, és polgári létesítmények semmisülnek meg” – állapította meg az orosz tárca.
“Kijevet mindent egybevetve nem érdekli a békés polgárok, a katonák és a felkelők élete.” Az ukrán hatóságok a háború folytatását akarják, amit a legutóbb kivetett másfél százalékos hadiadó is bizonyít – hangsúlyozta az orosz külügyminisztérium.

Erre rátesz egy lapáttal, hogy százezer ukrán tartalékos kapott behívót…Ukrajnában körülbelül egymillió férfit lehetne Kelet-Ukrajnába küldeni, hogy részt vegyenek az ottani harcokban – ezt mondta az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács egy hétfői tévéinterjúban. Andrij Liszenko lehetségesnek nevezte, hogy a mostani mozgósításkor körülbelül százezer tartalékos kapott behívót, de a “terrorellenes erőknek” nem lesz szükségük mindenkire.
A hadkiegészítő parancsnokságok most összesítik, hogy mekkora forrással rendelkeznek, a különböző fegyveres erők vezetésében pedig azt mérik fel, hány és milyen képzettségű katonára van szükségük – közölte a szóvivő.
Liszenko cáfolta és az “információs hadviselés részének” nevezte azokat a híreket, amelyek szerint a “terrorellenes erők” emberhiánnyal küzdenének. Azt is tagadta, hogy erőszakkal, az utcákról gyűjtenék be a hadra fogható férfiakat.
Az ukrán parlament július 22-én hagyta jóvá az újabb részleges katonai mozgósításról szóló elnöki rendeletet. A nyugat-ukrajnai Csernyivciben, valamint Kárpátalja több településén útlezárásokkal tiltakoztak a helyiek a mozgósítás ellen.
Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminisztert pénteken azt mondta, hogy az ukrajnai katonai mozgósítások “nem etnikai alapon történnek”.
Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének információi szerint a részleges mozgósítás mostani, harmadik szakaszában Kárpátalján 2500 ember, arányaiban körülbelül 250 magyar nemzetiségű férfi behívásával lehet számolni.

 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hivatalos megbeszélésre fogadta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a Kremlben. Az elnök a megbeszélést követően a Peking által nemrégiben előterjesztett...

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...
spot_img

Videó