2022, október 3.
16 C
Budapest
14.1 C
Moszkva

Az ukrán elnök az Európai Bizottság elnökétől kért segítséget az oltóanyag-beszerzéshez

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság (EB) elnökétől kért segítséget az Ukrajna számára elegendő mennyiségű, új koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséhez.

Zelenszkij a von der Leyennel folytatott pénteki telefonbeszélgetésben elmondta, hogy Ukrajna számára nem elégséges az a vakcinamennyiség, amelyre a szegényebb országok támogatására létrehozott COVAX-program révén számíthat, ezért azt kérte, hogy az EB támogassa országát a gyártókkal folytatott tárgyalásokon – jelentették vezető ukrán hírportálok az elnöki hivatal sajtószolgálatára hivatkozva.

“A koronavírus-világjárvány komoly kihívás marad mind Ukrajna, mind pedig az egész világ számára” – fogalmazott Zelenszkij, hozzátéve, hogy az oltóanyag-ellátás nemcsak egészségügyi, de politikai és geopolitikai kérdés is. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a több mint 40 millió lakosú Ukrajna 8 millió dózisra számíthat a COVAX-program keretében.

Ursula von der Leyen válaszában rámutatott, hogy “jelenleg az egész világ az egyidejű vakcinálás példátlan hullámát éli át”. Ezzel együtt arról biztosította az ukrán államfőt, hogy 2021 folyamán az Európai Unió országai és a szomszédos államok is elegendő oltóanyaghoz jutnak.

A koronavírus elleni védőoltások elkezdését február közepére ígéri az ukrán kormány, azt azonban még nem lehet tudni, milyen vakcinát alkalmaznak majd. Az ukrán parlament pénteken úgy döntött, hogy megtiltja a koronavírus elleni orosz vakcina bejegyzését az országban.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban,...

Bloomberg: az USA nyomást gyakorol az EU-ra, hogy “tegyen többet” Ukrajnáért

Az Egyesült Államok sürgeti az uniós államokat, hogy ők is biztosítsák azt az 1,5 milliárd dollárt, amelyet az USA szán havonta Ukrajnának - jelentette...

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...