2022, szeptember 25.
10.5 C
Budapest
7 C
Moszkva
Array

Az ukrajnai elnökválasztások végkövetkeztetései

...Ukrajna központi választási bizottsága feldolgozta a vasárnap lezajlott  elnökválasztás jegyzőkönyveinek száz százalékát. A győztes Viktor Janukovics, aki a szavazatok 48,95 százalékát szerezte meg. Julia Timosenkora voksolt a választók 45,47 százaléka. Így a különbség közöttük  közel három és fél százalék. Ez azt jelenti, hogy Janukovics 900 ezer szavazattal előzte meg ellenfelét. Az ukrán alkotmány értelmében a szavazás második fordulójában a győzelemhez elégséges az egyszerű szavazattöbbség.

Ugyanakkor korai lenne még pontot tenni az ukrajnai választási menet végére. A vesztes fél  nem hajlandó elismerni vereségét. Ezt Oleh  Liasko  a BJuT parlamenti  frakciójának tagja jelentette ki. Timosenko  környezete kész bíróságon megóvni az eredményt. Erről beszélt Vitalij Kulik, a civil társadalom problémáit kutató ukrajnai központ igazgatója.

 

Megindul a bíróságon a küzdelem azt követően, hogy hivatalosan közlik a választás eredményeit. Julia Timosenko blokkja, csapata  közel ezer nyilatkozatot ad be, amelyekben  elvitatják bizonyos szavazókörök  választási eredményeit.  Ahhoz, hogy érvénytelennek nyilvánítsák a választást, az kell, hogy 300-500 választóköri választási bizottság munkájának eredményeit töröljék vagy érvénytelennek nyilvánítsák.  Timosenko így próbálja újraszámoltatni a szavazatokat. Ez az első. A második út: érvénytelennek tekinteni ezeknek a szavazóköröknek jegyzőkönyveit. A harmadik: elismertetni azt, hogy megállapíthatatlan az eredmény. Vagyis van három forgatókönyv, amely alapján cselekedhetnek.

Az persze kérdés, mennyit sikerül ebből megvalósítani. Szerhij Tihipko, aki az elnökválasztás első fordulójában a harmadik helyet szerezte meg, úgy látja, hogy nincs értelme megóvni a második forduló eredményeit. Szerinte a választás már eldőlt, új „Majdan” nem lesz. Külföldön sem igen értenek meg a bírósági huzavonát, miután a nemzetközi megfigyelők értékelése eltér Timosenko csapatának az eredmények meghamisításáról szóló értékelésétől.

Az ukrajnai elnökválasztás megfelelt a nemzetközi szabványok többségének az ország EBESZ és Európa Tanács előtti vállalásainak.  Ezzel egybehangzó az orosz Társadalmi Kamara által delegált megfigyelők véleménye. Ukrajna elsődlegesnek tartja az Oroszországgal ápolt viszonyt, olvasható az elnökválasztás második fordulójának nyertese, a Régiók Pártja vezetője, Viktor Janukovics Ukrajna népének szóló nyilatkozatában. Janukovics a közeljövőben találkozni kíván Oroszország, az EU és az USA vezetőivel „új munkakapcsolatok kialakítása végett”. Szerinte Ukrajnának égető szüksége van úgy a nyugat, mint kelet támogatására a gazdasági helyzet stabilizálása és a Ukrajna pénzügyi kötelezettségei restrukturizálása érdekében.

(A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...