2023, január 27.
1.3 C
Budapest
-2.6 C
Moszkva

Az Oroszországgal szembeni szankciók feloldása mellett foglalt állást a francia nemzetgyűlés

A legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobboldali Köztársaságiak javaslatára a francia nemzetgyűlés határozati javaslatot fogadott el csütörtökön arról, hogy felkérik a kormányt: ne támogassa az ukrajnai konfliktus miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciók meghosszabbítását. A nem kötelező érvényű szöveget az 577 fős nemzetgyűlés jelen lévő képviselői közül 55-en szavazták meg, 44-en pedig ellene voksoltak.

A határozati javaslatot a beterjesztő jobboldal mellett a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front és a kormánytól balra álló Baloldali Front támogatta, a kormányzó szocialisták és a Zöldek elutasították. Két évvel a konfliktus kezdete óta “a szankciók teljesen hatástalanok”, “a minszki megállapodás zsákutcába jutott”, “a tűzszünetet mindkét oldalon könnyedén semmibe veszik”, Ukrajna pedig nem hajtotta végre “a megígért reformokat” – olvasható a szövegben.

A beterjesztők azt is hangsúlyozták, hogy a szankciók veszélyesek a francia gazdaságra, miután Franciaország a “harmadik befektető Oroszországban és az első számú külföldi munkáltató”. A Mistral hadihajók eladásáról szóló francia-orosz szerződés lemondása és a francia gazdák vesztesége is jelentős bevételkieséseket okozott a képviselők szerint.

A képviselők egy része, köztük a centrista Francois Rochebloine a párbeszédet és az Oroszország és az Európai Unió közötti szövetséget hangsúlyozta “a közös ellenség”, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcban, valamint azt, hogy közösen kell megoldást találni a szíriai konfliktusra. “Igen, a szankciók feloldását szeretnénk a donyec-medencei válság rendezésével kapcsolatban. Igen, amennyiben a minszki megállapodást tiszteletben tartják, a szankciókat feloldjuk. Ez az Európai Unió közös álláspontja, és hiba lenne ebből a keretből kilépni” – válaszolta a képviselőknek Harlem Désir francia Európa-ügyi államtitkár.

“Oroszország stratégiai partnere Franciaországnak, ahogy az Európai Unió számára is annak kell lennie”, de az együttműködésnek olyan elveken kell nyugodnia, amelyek közül “első helyen szerepel a nemzetközi jog tisztelete” – hangsúlyozta az államtitkár.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk/Bahmut operatív bekerítését

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk (ukránul: Bahmut) operatív bekerítését - közölte a Pervij Kanal csatornával Apti Alaudinov, az Ahmat különleges erők parancsnoka és az...

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...