2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
17.6 C
Moszkva
Array

Az Oroszországgal szembeni szankciók feloldása mellett foglalt állást a francia nemzetgyűlés

A legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobboldali Köztársaságiak javaslatára a francia nemzetgyűlés határozati javaslatot fogadott el csütörtökön arról, hogy felkérik a kormányt: ne támogassa az ukrajnai konfliktus miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciók meghosszabbítását. A nem kötelező érvényű szöveget az 577 fős nemzetgyűlés jelen lévő képviselői közül 55-en szavazták meg, 44-en pedig ellene voksoltak.

A határozati javaslatot a beterjesztő jobboldal mellett a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front és a kormánytól balra álló Baloldali Front támogatta, a kormányzó szocialisták és a Zöldek elutasították. Két évvel a konfliktus kezdete óta “a szankciók teljesen hatástalanok”, “a minszki megállapodás zsákutcába jutott”, “a tűzszünetet mindkét oldalon könnyedén semmibe veszik”, Ukrajna pedig nem hajtotta végre “a megígért reformokat” – olvasható a szövegben.

A beterjesztők azt is hangsúlyozták, hogy a szankciók veszélyesek a francia gazdaságra, miután Franciaország a “harmadik befektető Oroszországban és az első számú külföldi munkáltató”. A Mistral hadihajók eladásáról szóló francia-orosz szerződés lemondása és a francia gazdák vesztesége is jelentős bevételkieséseket okozott a képviselők szerint.

A képviselők egy része, köztük a centrista Francois Rochebloine a párbeszédet és az Oroszország és az Európai Unió közötti szövetséget hangsúlyozta “a közös ellenség”, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcban, valamint azt, hogy közösen kell megoldást találni a szíriai konfliktusra. “Igen, a szankciók feloldását szeretnénk a donyec-medencei válság rendezésével kapcsolatban. Igen, amennyiben a minszki megállapodást tiszteletben tartják, a szankciókat feloldjuk. Ez az Európai Unió közös álláspontja, és hiba lenne ebből a keretből kilépni” – válaszolta a képviselőknek Harlem Désir francia Európa-ügyi államtitkár.

“Oroszország stratégiai partnere Franciaországnak, ahogy az Európai Unió számára is annak kell lennie”, de az együttműködésnek olyan elveken kell nyugodnia, amelyek közül “első helyen szerepel a nemzetközi jog tisztelete” – hangsúlyozta az államtitkár.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...