2023, március 29.
3.2 C
Budapest
5.4 C
Moszkva

Az Oroszországgal szembeni szankciók felelőtlenek, mondja a volt brazil külügyminiszter

Oroszország gazdasága túl nagy és stratégiai jelentőségű ahhoz, hogy elszigeteljük - mondta Celso Amorim a Bloombergnek.

Celso Amorim, Brazília volt külügyminisztere és Luiz Inacio Lula da Silva elnökjelölt jelenlegi külpolitikai tanácsadója elítélte a Nyugat Oroszországgal szembeni szankcióit, és kijelentette, hogy amennyiben Lula kerülne hivatalba, Brazília más irányt jelölne ki.

A Bloombergnek adott, pénteken megjelent interjújában Amorim azt állította, hogy a Nyugat Oroszország ukrajnai katonai műveletére adott válasza – az Oroszországgal szembeni szankciók és az Ukrajnának szánt több milliárd dollár értékű fegyverek – reális lehetőséggé tették a nukleáris háborút.

“A kubai rakétaválság óta először látunk hetente cikkeket a nukleáris fegyverek kockázatáról” – mondta, azzal érvelve, hogy “felelőtlenség nem a békére törekedni”.

Amorim érvelése tükrözi magának Lulának az érvelését. A volt brazil vezető még májusban a Time magazinnak azt mondta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt ugyanúgy felelősnek tartja az ukrajnai konfliktusért, és elítélte Washingtont, amiért arra bátorítja, hogy szembeszálljon Oroszországgal.

“Az Egyesült Államoknak nagy politikai befolyása van. És Biden elkerülhette volna [a konfliktust], nem pedig szította volna” – érvelt akkor Lula.

Az Egyesült Államok szempontjából Amorim megkérdőjelezte annak logikáját, hogy Oroszországot mélyebb partnerségbe tereljék Kínával, Amerika másik gazdasági és katonai riválisával.

“Semmi bajom Kínával” – jelentette ki, hozzátéve, hogy mindketten a BRICS-csoport tagjai, de azt mondta, hogy “nem érti az USA érdekét a kínai-orosz kapcsolatok erősítésében”.

Ezt a kapcsolatot félretéve Amorim a Bloombergnek azt mondta, hogy egy olyan nagy gazdaság, mint Oroszország, “túl nagy és stratégiai jelentőségű” ahhoz, hogy elszigeteljék, és hogy Lula kormánya nem fog ilyen politikát folytatni, ha októberben megválasztják a korábbi baloldali elnököt. Lula májusban a Time című lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy “sok különböző országnak” kell “állnia a számlát” Washington keményvonalas oroszellenes politikájáért, és hogy megválasztása esetén “Brazília ismét főszereplővé válik a nemzetközi színpadon, és bebizonyítjuk, hogy lehetséges egy jobb világ”.

Az amerikai székhelyű Americas Society által összeállított összesítés szerint Lula jelenleg 11 ponttal előzi meg a hivatalban lévő elnököt, Jair Bolsonarót. Amennyiben októberben diadalmaskodik, Amorim valószínűleg nagy befolyással lesz kormánya külpolitikájának meghatározásában, mivel Lula két hivatali ciklusa alatt, 2003 és 2010 között Brazília külügyminisztere volt.

Bolsonaro Ukrajnával kapcsolatban sem követte az Egyesült Államok példáját. Annak ellenére, hogy Brazília az ENSZ Közgyűlésben megszavazta Oroszország elítélését a konfliktus miatt, az elnök elutasította a szankciókat Moszkva ellen, és bejelentette, hogy továbbra is műtrágyát vásárol Oroszországtól, és új szerződést ír alá az orosz gázolaj behozatalára.

Lulához hasonlóan Bolsonaro is részben Kijevet tette felelőssé a konfliktusért. Az ukránok – mondta februárban – “egy komikusra bízták egy nemzet sorsát”, utalva Zelenszkijre.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó