2022, június 26.
31.7 C
Budapest
30.7 C
Moszkva

Az oroszok 63 százaléka ortodox kereszténynek vallja magát – felmérés

Oroszország állampolgárainak 63 százaléka ortodox kereszténynek vallja magát – derült ki a VCIOM orosz állami közvélemény-kutató intézet szerdán közölt felméréséből.

A felekezet követőinek 86 százalékát megkeresztelték, 66 százalékukat a szüleik vagy más rokonaik döntése alapján. A megkérdezettek 34 százaléka úgy vélekedett, hogy a megkeresztelkedés kérdésében az érintettnek felnőtt fejjel kell döntenie. Az ekként gondolkodók aránya a 18 és 24 év közötti korosztályban 59 százalékos.

A VCIOM szerint a megkérdezett orosz állampolgárok 5 százaléka mohamedánnak, 1-1 százaléka pedig katolikusnak és protestánsnak vallotta magát. A válaszadók 6 százaléka azt mondta, hogy hívő, de nem tartozik egyetlen felekezethez sem.

Az oroszok 15 százaléka nem hívő. Ez az arány a 18 és 24 év közötti korcsoportban 37 százalék.

Kirill Rogyin, a VCIOM-nak az államhatalom szerveivel folytatott együttműködésért felelős igazgatója szerint a számok “általánosságban a hit és ezen belül az ortodoxia válságának erősödő trendjét” tükrözik, különösen az úgynevezett “Z-nemzedék” – a 90-es évek közepéről az évezred első éveiig született fiatalok – körében.

Rogyin rámutatott, hogy ennek a “csaknem teljesen digitalizált” és “új kommunikációs realitásban élő” korosztálynak a körében jelentősen megugrott az ateisták részaránya, és csaknem harmadára csökkent az ortodoxoké.

A felmérést július 26-án egy 1600 fős felnőtt országos reprezentatív mintán végezték el.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS