2023, január 30.
-3.9 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Az orosz Wagner-csoport átvette az ellenőrzést Szoledar teljes területén

A Wagner-csoport egységei ellenőrzésük alá vonták Szoledar teljes területét – közölte kedd este Jevgenyij Prigozsin, a katonai magáncég vezetője. A harcok továbbra is folynak a város központjában, ahol ismeretlen számú ukrán katona került bekerítésre.

“A város központjában egy üst van, ahol városi harcok folynak” – mondta Prigozsin a médiának adott nyilatkozatában.

“A foglyok számát holnap fogjuk bejelenteni”.

Hozzátette, hogy Szoledar ostromában csak Wagner “és semmilyen más egység” nem vett részt.

Korábban a közösségi médiában megjelent egy videó, amelyen két Wagner-harcos nyugodtan áll a város közigazgatási épülete előtt. Az ilyen, általában földrajzi koordinátákkal kísért felvételeket a konfliktus során gyakran használták a területi ellenőrzés bejelentésére.

A sóbányáiról elnevezett Szoledarnak a konfliktus előtt mintegy 10 000 lakosa volt. Az ukrán hadsereg megerősített állássá alakította, miután 2022 közepén kiszorították őket Popasznajából. A város feletti orosz ellenőrzés problémákat okoz a kijevi erőknek a körülzárt Artyomovszkban, amelyet Ukrajna átnevezett Bahmutra.

Prigozsin a múlt héten azt mondta, hogy nem feltétlenül a városok elfoglalása a cél, hanem “az ukrán hadsereg megsemmisítése és harci potenciáljának csökkentése”.

Vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy a helyzet “nagyon nehéz” Szoledarban, és “a frontvonal egyik legvéresebb pontjának” nevezte, de fogadkozott, hogy az ukrán csapatok továbbra is tartani fogják a frontot, “bármi történjék is”.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régióknak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

Moszkva azt követeli, hogy Ukrajna hivatalosan nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...