2022, november 27.
4.1 C
Budapest
-5.5 C
Moszkva

Az orosz vállalatok többsége alkalmazkodott a szankciókhoz

Az orosz vállalkozók többsége azt mondja, hogy alkalmazkodott a nyugati szankciókhoz és a megszokott módon működnek tovább – derül ki egy friss felmérésből.

A felmérést októberben készítette az orosz vállalkozói jogok ombudsmanja számára dolgozó kutatócsoport, és 5760 üzleti vezetőt kérdezett meg az ország valamennyi régiójából. A megkérdezettek 55,4%-a mondta azt, hogy teljesen alkalmazkodott a korlátozásokhoz, vagy kezd hozzászokni az új feltételekhez.

“Vagyis az [üzleti] közösség nagy része elviselte a szankciók utóhatásait. A válaszadóknak mindössze 10,5%-a mondta azt, hogy nem tudott megbirkózni a korlátozások következményeivel, 16,3% pedig azt, hogy egyáltalán nem vette észre a szankciókat” – áll a tanulmányban.

A megkérdezettek mindössze 9%-a állította, hogy megőrizte stabil jövedelemnövekedését, míg 30,4%-uk nyereségcsökkenést regisztrált, de hangsúlyozták, hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartják. Komoly visszaesésről a vállalkozók 27%-a számolt be, 7% pedig azt mondta, hogy válsággal néz szembe. A felmérés szerint mindössze 6%-uk zárta be vállalkozását, vagy tervezi ezt.

Amikor a kutatók bizonyos áruk hiányáról kérdezték őket, 26%-uk azt válaszolta, hogy nem sikerült helyettesítő termékeket találniuk a kritikusan fontos külföldi termékek vagy szolgáltatások helyettesítésére, amelyek Oroszországba történő szállítását a szankciók miatt megtiltották. A válaszadók többsége azonban azt mondta, hogy sikerült új beszállítókat találnia ugyanezen vagy hasonló termékekhez, akár Oroszországban, akár külföldön.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...