2023, március 28.
0.5 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Az oroszellenes szankciók visszafelé sülhetnek el az Európai Bizottság gazdasági biztosa szerint

Az ukrajnai háború és az azt követő Oroszország elleni szankciók károsan érinthetik Európa energiaellátását és megakaszthatják a gazdasági növekedést – figyelmeztetett szerdán Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdasági biztosa.

Egy brüsszeli sajtótájékoztatón elmondta, hogy Európa problémákkal szembesülhet az energiaforrások – pontosabban az orosz gázellátás – terén, és fel kell készülnie egy ilyen kimenetelre.

“Oroszország ukrajnai inváziója valószínűleg negatív hatással lesz a növekedésre, többek között a pénzügyi piacokra gyakorolt visszahatások, a további energiaár-nyomás, az ellátási lánc tartósabb szűk keresztmetszetei és a bizalmi hatások révén, amelyeket nem szabad alábecsülnünk” – tette hozzá Gentiloni.

Kijelentése azt követően hangzott el, hogy az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán arról számolt be, hogy februárban új csúcsra, 5,8%-ra emelkedett az infláció az unióban.

Korábban az Európai Bizottság is kiadott egy nyilatkozatot, amelyben felvázolta az oroszellenes szankciók negatív hatását a tagállamok gazdasági helyzetére.

Oroszország az EU legnagyobb energiahordozó importőre, az EU földgázszükségletének mintegy 40%-át fedezi, és az EU nyersolajimportjának közel egyharmadát szállítja. Az ország olaj- és gáziparát még nem vették fel a szankciós listára, de március 1-jén az Európai Parlament tagjai elfogadták az ukrajnai katonai offenzívát elítélő határozatot. Szigorúbb szankciókat szorgalmaztak, beleértve az olaj- és gázimport korlátozását és az ország teljes kizárását a bankközi fizetések nemzetközi SWIFT-rendszeréből.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...

Der Spiegel: Németország leszállította a 18 Leopard 2 harckocsit Ukrajnának

A német kormány által Kijevnek ígért Leopard 2 harckocsikat leszállították Ukrajnának - írja a Der Spiegel magazin saját forrásaira hivatkozva. Mintegy két hónappal azután, hogy...

Az ukrán vezetés még tagadja, de katonáik beismerték Bahmut bekerítését a sajtónak

Az orosz egységek szinte teljesen körülzárták Artemivszk (Bahmut) városát - idézte a Strana.ua ukrán portál Jevhen Dikij volt Ajdar zászlóalj századparancsnokot. "Ha Bahmut most körülbelül...
spot_img

Videó