2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Az orosz Luna-25 űrszonda elkészítette az első képet a Hold felszínéről

Az orosz Luna-25 űrszonda elkészítette az első képet a Hold felszínéről, miután Hold körüli pályára állt – közölte a Roszkozmosz újságírókkal.

“A Hold mesterséges műholdjaként körpályán repülő Luna-25 űrszonda az STS-L rendszer kameráival készített képeket a Hold felszínéről. A ma moszkvai idő szerint 08:23-kor készült felvételen a Hold túlsó oldalán a Zeeman déli poláris krátere látható. A kráter középpontjának koordinátái 75 fok délre és 135 fok nyugatra vannak – közölte az állami vállalat.

A Roszkozmosz szerint a Zeeman-kráter nagy érdeklődésre tart számot a kutatók számára. Pereme nyolc kilométerrel emelkedik ki.

“A Luna-25 űrszonda ma szintén megfigyeléseket végzett az Orosz Tudományos Akadémia Orosz Űrkutatási Intézete által épített ADRON-LR és PML eszközök, valamint az Orosz Űrkutatási Intézet által az Astron Electronics céggel együttműködésben épített ARIES-L eszköz segítségével. Méréseket végeztek a Hold felszínéről kibocsátott gamma-sugárzás és neutronok fluxusára vonatkozóan, valamint a Hold körüli pályán lévő űrplazma és gázpor-exoszféra paramétereire vonatkozóan” – közölte az állami vállalat.

A Luna 25 küldetés

A Szojuz-2.1b hordozórakéta a Luna-25 automatikus szondával augusztus 11-én, moszkvai idő szerint 2 óra 10 perckor indult a Vosztocsnij kozmodromról. Augusztus 12-én és 14-én az automata szonda kétszer módosította repülési pályáját. A készülék augusztus 16-án holdközeli pályára állt, és augusztus 21-én várhatóan leszállást hajt végre a Hold felszínén.

A Luna-25 elsődleges küldetése a leszállás technológiájának tesztelése. Ez lehet az első olyan berendezés, amely a Hold déli pólusán landol. Az állomás természeti erőforrások, köztük víz után kutat majd, és tanulmányozza a Hold belső szerkezetét, valamint vizsgálja a kozmikus sugárzás és az elektromágneses sugárzás hatását a Hold felszínére.

A szonda több kamerával van felszerelve, amelyek a leszállásról time-lapse felvételt és a Holdról HDR-panorámát készítenek. A Luna-25 előre beprogramozott felméréseket végez, valamint a Földről érkező parancsra felvételeket készít a Holdról.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó