2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
16.3 C
Moszkva
Array

Az Orosz Központi Bank akkreditáltatná a Moody’s, a Fitch és S&P oroszországi működését

A nemzetközi hitelminősítő intézeteknek hamarosan létre kell hozniuk orosz leányvállalataikat az orosz Központi Bank felügyelete alatt annak érdekében, hogy folytathassák tevékenységüket az országban, írja a Kommersant gazdasági napilap keddi száma.

Az ukrán válságból fakadó első szankciók óta, az orosz kormányzat azon dolgozik, hogy a Nyugati székelyű pénzügyi szolgáltatók orosz állami akkreditációval szabályozás alá kerüljenek annak érdekében, hogy továbbra is hiteles és eredményes munkát végezhessenek az országban.

Ez így történt a VISA és a Mastercard esetében is: mióta e két pénzügyi szolgáltató megvágta a fekete listára tett orosz bankokkal a szolgáltatásait, azóta orosz nyomás alá kerültek, hogy lokalizálják szolgáltatásaikat Oroszországon belül, azaz hozzanak létre helyi leányvállalatokat akik felelősséget vállalnak a pénzügyi szolgáltatások minőségéért.

Jelenleg a hitelminősítő intézetek, mint a Moody’s, a Fitch és a Standatd & Poor’s – akik szintén felfüggesztették szolgáltató tevékenységeiket a fekete listára tett orosz bankok felé – szintén lépéskényszerbe kerülnek. Mivel múlt héten az orosz Központi Bank megjelentetett egy jogszabály-tervezetet mely – első alkalommal – már előírná, hogy külföldi hitelminősítő intézeteknek szükséges oroszországi akkreditációt szerezniük és regisztráltatni a pénzügyi értékelési metódusaikat a regulátor szervezettel (tehát nem hasraütésre illetőleg politikai nyomásra mondanának be adatot bizonyos helyzetekben, de saját belső és rögzített, a Központi Banknál regisztrált szabályrendszerüknek megfelelően kellene működniük ), azaz az Orosz Központi Bnakkal- írja a Kommersant mai száma.

“Ez a követelmény a pontosan követi szabályozást végző hatósági felügyelet, hitelminősítő intézetek felügyeletének szükségességének megvalósítását, függetlenül a származási tőkéjüktől” – mondta Vladimir Chistyukhin, az orosz Központi Bank pénzpiacokért felelős divíziójának első vezérigazgató helyettese az újságnak.

Aktuálisan a három nagy hitelminősítő intézetnek – mindhárom székhelye az US – csupán képviseleti irodái és társcégei vannak Oroszországban. Ezek az US és az EU pénzügyi szabályozása által működnek, de nem az Orosz Központi Bank által.

A három hitelminősítő visszautasította a nyilatkozatot, míg kézhez nem kapják a pontos törvény-tervezet szövegét. A levél szerint meg kell tenniük észrevételeiket és kritikáikat az Orosz Központi Bank felé e hét végéig.

A törvénytervezet 2O15. O1. O1.-től emelkedik törvényerőre. A szabályozás semmiképpen nem érintené a külföldön regisztrált hitelminősítő intézetek anyavállalatait (csak azok jövőben létrehozandó oroszországi leányvállalatait), melyekhez orosz cégek jelenleg (külföldi gazdasági tevékenység végzése esetén)  hitelminősítésért fordulnak, mondta el Chistyukhin.

Azonban a Kommersant gazdasági napilap itt megjegyzi, hogy a szabályozási tervezet – törvényerőre emelkedése esetén- egyenlőtlenségeket hozhat a létrehozandó orosz leányvállalatok – és a nemzetközi anyavállalatok hitelminősítői tevékenységének működése közé, s elismerési kétségeket hozhat az orosz leányvállalatok külföld általi minősítői értékelésének elismerésében.

 

 Forrás: Kommersant

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...