2023, március 24.
10.1 C
Budapest
6.1 C
Moszkva
Array

Az Orosz Központi Bank akkreditáltatná a Moody’s, a Fitch és S&P oroszországi működését

A nemzetközi hitelminősítő intézeteknek hamarosan létre kell hozniuk orosz leányvállalataikat az orosz Központi Bank felügyelete alatt annak érdekében, hogy folytathassák tevékenységüket az országban, írja a Kommersant gazdasági napilap keddi száma.

Az ukrán válságból fakadó első szankciók óta, az orosz kormányzat azon dolgozik, hogy a Nyugati székelyű pénzügyi szolgáltatók orosz állami akkreditációval szabályozás alá kerüljenek annak érdekében, hogy továbbra is hiteles és eredményes munkát végezhessenek az országban.

Ez így történt a VISA és a Mastercard esetében is: mióta e két pénzügyi szolgáltató megvágta a fekete listára tett orosz bankokkal a szolgáltatásait, azóta orosz nyomás alá kerültek, hogy lokalizálják szolgáltatásaikat Oroszországon belül, azaz hozzanak létre helyi leányvállalatokat akik felelősséget vállalnak a pénzügyi szolgáltatások minőségéért.

Jelenleg a hitelminősítő intézetek, mint a Moody’s, a Fitch és a Standatd & Poor’s – akik szintén felfüggesztették szolgáltató tevékenységeiket a fekete listára tett orosz bankok felé – szintén lépéskényszerbe kerülnek. Mivel múlt héten az orosz Központi Bank megjelentetett egy jogszabály-tervezetet mely – első alkalommal – már előírná, hogy külföldi hitelminősítő intézeteknek szükséges oroszországi akkreditációt szerezniük és regisztráltatni a pénzügyi értékelési metódusaikat a regulátor szervezettel (tehát nem hasraütésre illetőleg politikai nyomásra mondanának be adatot bizonyos helyzetekben, de saját belső és rögzített, a Központi Banknál regisztrált szabályrendszerüknek megfelelően kellene működniük ), azaz az Orosz Központi Bnakkal- írja a Kommersant mai száma.

“Ez a követelmény a pontosan követi szabályozást végző hatósági felügyelet, hitelminősítő intézetek felügyeletének szükségességének megvalósítását, függetlenül a származási tőkéjüktől” – mondta Vladimir Chistyukhin, az orosz Központi Bank pénzpiacokért felelős divíziójának első vezérigazgató helyettese az újságnak.

Aktuálisan a három nagy hitelminősítő intézetnek – mindhárom székhelye az US – csupán képviseleti irodái és társcégei vannak Oroszországban. Ezek az US és az EU pénzügyi szabályozása által működnek, de nem az Orosz Központi Bank által.

A három hitelminősítő visszautasította a nyilatkozatot, míg kézhez nem kapják a pontos törvény-tervezet szövegét. A levél szerint meg kell tenniük észrevételeiket és kritikáikat az Orosz Központi Bank felé e hét végéig.

A törvénytervezet 2O15. O1. O1.-től emelkedik törvényerőre. A szabályozás semmiképpen nem érintené a külföldön regisztrált hitelminősítő intézetek anyavállalatait (csak azok jövőben létrehozandó oroszországi leányvállalatait), melyekhez orosz cégek jelenleg (külföldi gazdasági tevékenység végzése esetén)  hitelminősítésért fordulnak, mondta el Chistyukhin.

Azonban a Kommersant gazdasági napilap itt megjegyzi, hogy a szabályozási tervezet – törvényerőre emelkedése esetén- egyenlőtlenségeket hozhat a létrehozandó orosz leányvállalatok – és a nemzetközi anyavállalatok hitelminősítői tevékenységének működése közé, s elismerési kétségeket hozhat az orosz leányvállalatok külföld általi minősítői értékelésének elismerésében.

 

 Forrás: Kommersant

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó